Borat 2 komt naar Amazon Prime Video vanaf 23 oktober 2020

Borat Subsequent Moviefilm recensie op Amazon Prime Video

Borat Subsequent Moviefilm recensie op Amazon Prime VideoBorat 2 *** 1/2

Met Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Rudy Giuliani, Mike Pence

Speelduur: 95’

De sequel op Borat is nu exclusief te bekijken op Amazon Prime en is best entertainend, maar niet de klepper die het origineel was.

Het verhaal: 14 jaar nadat ie z’n land ten schande heeft gezet wordt de Kazachstaanse journalist Borat Sagdiyev vrijgelaten uit de Goelag en terug naar Amerika gestuurd, samen met zijn dochter. Z’n missie: op een goed blaadje komen bij Donald Trump en zijn acolieten …

Sacha Baron Cohen in Borat Subsequent Moviefilm recensie op Amazon Prime Video

Ons verdict: Ondertekende kan zich nog perfect voor de geest halen hoe ie anno 2006 (een jaartje vóór de geboorte van MoviePulp, red.) in een afgeladen volle bioscoopzaal (those were the days, red.) zich halfdood heeft gelachen met de originele Borat film. Een komisch ‘meesterwerk’ was geboren, en Borat Sagdiyev -en zijn catchphrases- werden plotslag gemeengoed in de populaire cultuur.

We zijn nu 14 jaar later in het intrieste jaar 2020. Noch Brüno noch The Dictator kon het komisch succes echt evenaren. En ondertussen in Sasha Baron Cohen een beroemdheid, en een gerespecteerde ‘serieuze’ acteur in films als The Trial of the Chicago 7 & series zoals The Spy. Nadat enkele weken de werkelijk hilarische trailer op de wereld werd losgelaten, hadden wij hoge verwachtingen. Kon Cohen ons echt nog een keer de ribben uit het lijf laten gieren en brullen met Borat Subsequent MovieFilm?

Kort gezegd nee. We hebben ons nergens verveeld met Borat 2, en verschillende keren gegniffeld, maar echte lachbuien waren er niet bij. Daar zat de setting voor iets tussen. In de bioscoop tussen anderen komt dit soort films -ondanks beperkte cinematografische kwaliteiten- het meest tot z’n recht. Net zoals een stand-up comedy show ook nooit tot z’n recht komt op pakweg Netflix vs. de real stuff in een theaterzaal.

Dat gezegd: het ligt ook aan Borat Subsequent MovieFilm zelf. De USP van Borat (en bij uitbreiding Cohen’s typetjes als Ali G) was nietsvermoedende (veelal Amerikaanse) bekende en onbekende mensen in de zeik nemen. Dat gaat natuurlijk niet meer als zowel de acteur als het typetje wereldberoemd is. Resultaat: de helft van de tijd zit je gewoon naar een geacteerde komedie te kijken waar de ‘shock’ van de zogenaamde argeloze ondervraagde duidelijk gespeeld is, en de andere helft is ‘Borat’ as sich niet in beeld, maar vervangen door een random Cohen typetje van een dommige Amerikaan.

Wat wel goed is aan Borat 2 tussen de flauwe en grappige politieke incorrecte vunzigheden, is de insteek om z’n dochter op het voorplan te laten treden. De mij onbekende Maria Bakalova is een relevatie, en een komisch talent voor de toekomst. Ook sterk: de bombshell van een twist op het einde, waar we hier uiteraard niet verder gaan over uitweiden.

Conclusie: zet zeker nog een keertje Amazon Prime aan voor Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, maar laat de misschien torenhoge verwachtingen in stevig in lockdown.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter