Drunk recensie door Thomas Vinterberg

Druk recensie op Film Fest Gent 2020Druk ****

Regie: Thomas Vinterberg (Jagten, Far from the Madding Crowd, Kursk)

Met Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Maria Bonnevie, Lars Ranthe, Susse Wold, Magnus Millang, Helene Reingaard Neumann,…

Speeltijd: 116′

Ga kijken als je hield van Eyes Wide Shut.


Het verhaal: Druk gaat over Martin, ooit de pienterste leraar van de middelbare school, maar nu een uitgebluste man. Hij is nauwelijks aanwezig in de lessen – zo erg zelfs dat leerlingen en ouders willen ingrijpen – en zijn huwelijk loopt langzaamaan op de klippen. Tijdens een gezellige drink overtuigen zijn 3 naaste collega’s de geheelonthouder om met hen mee te bingedrinken. Ze worden alsmaar geïntoxiceerder en de stoorzender van de groep Nikolaj vertelt hen over een obscure filosoof die beweerde dat mensen niet met genoeg alcohol in hun bloed geboren zijn. Bij wijze van experiment stelt hij voor dat ze allemaal doorheen de dag drinken om het “juiste” alcoholpercentage van 5 promille te handhaven. Die milde intoxicatie zorgt dat je meer openstaat voor dingen, creatiever bent en betere beslissingen neemt. Het experiment werpt initieel zijn vruchten af: Martin verbaast zijn vrouw Trine met zijn herwonnen levenslust en ook de omgang met zijn studenten is minder stroef. Maar hoelang nog voordat de boel ontspoort?

Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe & Magnus Millang in Druk recensie op Film Fest Gent 2020

Ons verdict: Dat de Denen weten wat ze doen op het vlak van cinema is geweten met Danish (neo) noir-series zoals The Killing & The Bridge, maar deze reputatie hebben ze eerder te danken aan de entourage van Dogma 95 waar Vinterberg de grondlegger van is samen met o.m. Lars von Trier. Thomas Vinterberg zorgde in onze ogen nog steeds voor één van de meest spraakmakende Europese films aller tijde en daarom staan we als eerste in de rij om deze nieuwe bioscoopfilm te bekijken eens de Belgische bioscopen terug open gaan op 9 juni 2021.

Druk van Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen opent Film Fest Gent 2020

Deze keer is het filosofisch concept van Finn Skårderud, dat mensen beter presteren als ze continu gemiddeld 5 promille alcohol in hun bloed hebben, het startpunt van zijn film. Het leidt Vinterberg tot een verkenning van het taboe rond de sociaal aanvaardbare ‘drug’ alcohol in de maatschappij en sommigen kunnen het zelfs zien als een verheerlijking van de chemische substantie wat sowieso de nodige controverse heeft meegebracht. Maar niemand (zelfs The Acadely niet!) kan opnieuw het vakmanschap van de Deense man ontkennnen met bepaalde scènes die bijna zijn opgezet zoals Middeleeuwse kunstwerken van Rubens en de prachtige klassieke muziek van pianist Klaus Herr draagt ook weer bij tot de esthetische beelden in Druk. Lovely! Pure cinema. Vaste waarde in het euvre van Vinterberg, acteur Mads Mikkelsen legt opnieuw een legendarische prestatie neer, maar dat heeft hij enorm te danken aan de hele cast met namen zoals Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang & Maria Bonnevie, die zo uitstekend in elkaar hangen als het kwartet uit het Vlaamse Loft. De Belg wordt overigens ook nog de schijnwerper dankzij de zatte uitspraken van gewezen politieker Michel Daerden bij de PS die volgens velen nooit nuchter was tijdens zijn politieke carrière. Bovendien is de humor in Druk geslaagd en gepast doorheen het verhaal dat 100% melodramatisch te noemen is. Tot slot loont het om doorheen de film te zitten alleen al om Mads Mikkelsen het dansje van zijn leven te zien doen. Wat is het toch a beautiful life!

Met andere woorden, Druk moet de grappigste film van Vinterberg zijn sinds Festen, maar niet enkel dat. Druk is opnieuw kunde van de bovenste planken door de Deense cineast. Ga dit zien in Belgische bioscopen alvorens de Amerikanen het verkloten met hun Amerikaanse versie van Drunk.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.