The Mauritanian filmrecensie

The Mauritanian filmrecensieThe Mauritanian *** 1/2

Regie: Kevin Macdonald (State of Play, The Last King of Scotland)

Met Tahar Rahim, Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley, Zachary Levi, Corey Johnson,…

Speeltijd: 129′

Ga kijken als je hield van The Report.

Het verhaal: Mohamedou Ould Slahi wordt gevangengenomen door de Amerikaanse regering en zit jarenlang zonder aanklacht of proces weg in de gevangenis. Slahi verliest alle hoop en vindt bondgenoten in advocaat Nancy Hollander en haar compagnon Teri Duncan. Samen worden ze geconfronteerd met talloze obstakels in een wanhopige zoektocht naar gerechtigheid. Hun controversiële pleidooi, samen met bewijs dat is ontdekt door de formidabele militaire aanklager, luitenant-kolonel Stuart Couch, onthult uiteindelijk een schokkende en verreikende samenzwering.

Tahar Rahim schittert in The Mauritanian filmrecensie

Ons verdict: Het is zelden dat we zulk vakmanschap zagen in een trailer toen deze van The Mauritanian op het net terecht kwam, maar Oh my God, wat waren wij geïnspireerd! De film door regisseur Kevin Macdonald is nu eindelijk te zien in Belgische bioscopen met namen zoals Jodie Foster, Benedict Cumberbatch & Shailene Woodley die de film onder de aandacht brengen bij het grote publiek.

Maar het is vooral acteur Tahar Rahim die met de pluim gaat lopen. Net zoals in The Serpent loopt hij aan kop bij de cast en moet niet onderdoen aan gevestigde waarden zoals Jodie Foster & Benedict Cumberbatch als de Mauritaniër (een land in West-Afrika overigens). Vooral Foster doet het nodige met haar tijd op het scherm, terwijl Cumberbatch misschien iets minder goed uit de hoek komt, maar dat heeft veelal met het recente The Courier te maken waarin hij opnieuw ijzersterk is. Kevin Macdonald haalt zijn documentaire skills boven om een zeer waarheidsgetrouw beeld te geven van wat er aan de gang ging in de 9/11-gevangenissen van Guantanamobaai. Maar ook hij heeft het net zoals The Report moeilijk om een mooie structuur en opbouw te houden met de film editing. Daarvoor is The Mauritanian eigenlijk een tikkeltje te lang om zijn eindscène tot een ultieme catharsis te brengen. We verwijten vooral de bureaucratische scènes met de vele dossiers die zowat iedereen’s zin in het leven doet verdwijnen bij het zien van een heleboel doorstreept papier.

Kortom, The Mauritanian mag er (eindelijk) zijn in Belgische bioscopen. Geniet van Tahar Rahim’s topprestatie op groot scherm!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter