The Spectacular S1 recensie op Star van Disney Plus België

The Spectacular S1 recensie op Star van Disney Plus BelgiëThe Spectacular ***

Bedenker: Willem Bosch (Baantjer het Begin)

Met Hadewych Minis, Aoibhinn McGinnity, Kerr Logan, Michel Sluysmans, Declan Conlon, Ian Beattie, Jacob Derwig,…

Speeltijd: 4 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van 1985, Pistol & Boston Strangler.

Het verhaal: Miniserie over een opeenvolging van IRA-aanvallen die eind jaren ’80 echt plaatsvonden in Nederlands Limburg & Duitsland met wortels tot in België & Noord-Ierland. Teamleider Jeanine Maes opent de jacht op de meedogenloze Fiona Hughes.

The Spectacular S1 recensie op Disney Plus België

Ons verdict: MoviePulpers, de woelige jaren ’70 & ’80 lijken tegenwoordig een aandachtpunt te zijn in Europese content. 1985 met zijn Bende van Nijvel-verleden is daar een mooi voorbeeld van, maar ook Zuid-Nederland komt dankzij VPRO & NPO3 op de proppen met zijn collectief trauma in de vorm van The Spectacular, een reeds bloederige aanslagen die in de jaren ’80 uitgevoerd werden door de (P)IRA op Nederlandse bodem. De Nederlandse coproductie met Ierland ging reeds in première in 2022 op de Nederlandse televisie, maar is nu ook te zien in België dankzij Star van Disney Plus België.

The Spectacular S1 recensie op Disney Plus België

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: The Spectacular begint ronduit slecht. De pilot is zonder schaamte amateuristisch te noemen met momenten waarin de editing, cinematografie, belichting & camerawerk een zooitje zijn. Maar eens voorbij die vreselijke 1ste aflevering doet het kat- & muisspel tussen Hadewych Minis & Aoibhinn McGinnity zijn werk en word je er als kijker helemaal ingezogen. Het true crime-gegeven begint ook zijn werk te doen, gezien de Belgen onder ons al wel gehoord zullen hebben van The Troubles in Noord-Ierland tijdens de jaren ’90 maar niet welke impact dat had in onze regio. Met de Brexit heeft deze natuurlijk weer wat extra aandacht gekregen. Er werd vanuit verhaalperspectief gekozen voor een tweestrijd tussen 2 vrouwen wat niet geheel accuraat is met de reële omstandigheden uit die tijd, maar het is wel vernieuwend en entertainend te noemen. Ook is de sfeer die gecreëerd wordt in de NPO3-serie zeer realistisch te noemen dankzij politieconsultant Cees Verhaeren en kan het vlot naast 1985 geplaatst worden op het vlak van productie. Met 4 afleveringen van zo’n klein uurtje kijkt de VPRO-reeks vlot uit zonder potten te breken.

Kortom, de Zuid-Nederlandse versie van 1985 is te zien met The Spectacular vanaf nu op Disney Plus Belgie.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter