Nightflyers recensie op Netflix België [eerste indruk]

Nightflyers recensie op Netflix België [eerste indruk]Nightflyers **

Bedenker: Jeff Buhler (Pet Sematary) & George R.R. Martins (Game of Thrones)

Met Eoin MackenGretchen Mol, David Ajala, Jodie Turner-Smith, Angus Sampson, Brían F. O’Byrne, Maya Eshet, Sam Strike,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Lost in Space, Star Trek: Discovery & Life.

Het verhaal: De Aarde is anno 2093 zo goed als uitgestorven. Dr. Karl D’Branin gaat aan boord van The Nightflyer, een ruimteschip met een crew dat zal trachten contact te maken met het buitenaards ras Volcryn in de hoop om de energiecrisis op Aarde op te lossen. Maar al snel blijkt er iets niet te kloppen…

Eoin Macken & Gretchen Mol in Nightflyers op Netflix België

Ons verdict: De naam George R.R. Martin is sinds de jaren 2010 gekend over de hele wereld dankzij de legendarische tv-adaptatie Game of Thrones, maar de Amerikaan die A Song of Ice and Fire in de jaren ’90 schreef, heeft heel wat meer bronmateriaal. Hij is immers begonnen als schrijver van kortverhalen in de jaren ’70 en voor hij aan een volwaardig boek begon, werkte haar aan zogenaamde novella’s. Eén van deze novella’s was Nightflyers, een science fiction verhaal van zo’n 30.000 woorden die naderhand werd uitgebreid met meerdere novella’s in een ruimteuniversum genaamd Thousand Worlds. Toen we hoorde dat Netflix zijn handen kreeg aan dit bronmateriaal van George R.R. Martins om er een serie van te maken, konden we onze ogen niet geloven.

Nightflyers recensie op Netflix België

Ons enthousiasme werd weliswaar getemperd toen we te horen kregen dat Nightflyers enkel gebaseerd is op de novella van de Game of Thrones-schrijver en dat de man in kwestie niet mocht deelnemen aan de productie vanwege zijn exclusiviteit met HBO. In de plaats krijgen we de in Europa relatief (tot hiertoe) onbekende Jeff Buhler die al meteen een creatief loopje neemt met de nieuwe televisieserie. Zucht. Bovendien leerden we daarna dat NBC via Syfy de serie financierde en dat merkte we meteen in de uitwerking. De special effects zijn van een povere kwaliteit en ook de cast is verre van noemenswaardig met Eoin MackenGretchen Mol, Sam Strike & David Ajala die de serie proberen te trekken, maar er niet in slagen. Het mysterieus ritme samen met de donkere cinematografie van de eerste afleveringen zijn van tijd tot tijd een knipoog naar Game of Thrones en de enige reden waarom je zou willen blijven kijken, is dezelfde als het vorige werk van de Game of Thrones-bedenker: het shock-effect en het feit dat je weet dat er heel wat meer elementen te halen valt uit een George R.R. Martin-verhaal. Maar vertrouw ons als we zeggen, verspil je tijd er niet mee.

Kortom, Nightflyers is verre van de nieuwe Altered Carbon. We zijn stevig teleurgesteld…

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter