Kiss the Future recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

Kiss the Future poster op Sarajevo Filmfestival 2023Kiss the Future **** 1/2

Regie: Nenad Cicin-Šain (The Time Being) / Producenten: Matt Damon & Ben Affleck (Good Will Hunting, AIR)

Met Bono, The Edge & Adam Clayton van U2, Enes Zlatar van Sikter, Bill S. Carter, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimovic, Senad Zaimovic, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Srdan Gino Jevdevic,…

Speeltijd: 103′

Ga kijken als je hield van Pistol & Quo Vadis Aida

Het verhaal: Deze documentaire toont de moedige en tegelijkertijd knotsgekke strijd van de burgers van Sarajevo tijdens de oorlog in Bosnië en hoe de vastberadenheid van hulpverlener Bill Carter ertoe leidde dat U2 werd ingeschakeld om een licht te laten schijnen toen de wereld even niet oplette.

Kiss the Future recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

De setting: Cinefielen, op zoek naar een hartelijk filmfestival in het midden van de zomer? Dan is Sarajevo Filmfestival al jaren de bestemming voor de vakantiegaande filmliefhebber! De inmiddels 29ste editie van het Balkan filmfestival is in het land meer dan alleen maar een filmfestival met het bruisende nachtleven & andere artistieke kunsten dat al snel het voortouw neemt, maar de sfeer in de stad die in de jaren ’90 ettelijke jaren onder vuur kwam te staan tijdens zijn onafhankelijkheidsstrijd, is om van te smullen. Over de jaren heeft de MoviePulp-redactie al kunnen genieten van films in openlucht zoals AmyIrrational Man & Quo Vadis Aida. En daar komt dit jaar o.m. Le Règne animal, Asteroid City, Augure & You Were Never Really Here bij! Op de #29thSFF brengt het programma “Omgaan met het verleden” authentieke verhalen naar voren over echte gebeurtenissen en personen die zich moedig verdiepen in de trauma’s van de recente geschiedenis. Via de True Stories Market wordt dialoog een brug naar persoonlijke getuigenissen, die inspiratie opwekken voor toekomstige filmprojecten. Het programma wordt ondersteund door de Friedrich-Ebert-Stiftung Foundation (FES). Master of Ceremony is dit jaar Lazar Dragojevic.

Kiss the Future recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

Ons verdict: MoviePulpers, Matt Damon & Ben Affleck hebben elkaar teruggevonden! Na enkele jaren room mates te zijn geweest voor hun carrière startten met Good Will Hunting gingen ze na meer dan een decennium eindelijk opnieuw samenwerken. De eerste vruchten van hun vriendschap werden geplukt met het fantastische AIR dit filmjaar, maar dat blijkt geen eendagsvlieg te zijn. Ook op Berlinale toonden ze dat ze opnieuw projecten samen zullen financiëren, maken & promoten en onder deze projecten staat Kiss the Future die afgelopen weekend een eervolle start krijgt op de plaats waar het hoort: het Filmfestival van Sarajevo.

Kiss the Future ligt perfect in het verlengde van de kanjer van een Bosnische film Quo Vadis Aïda. Wie iets of wat geïnteresseerd is in de val van het communisme in de jaren ’80 & ’90 en daarbij o.m. de Joeslavische oorlogen die stevige gelijkenissen toont met de huidige oorlog in Oekraïne, komt met Kiss the Future vanaf de eerste minuten aan zijn trekken. Je moet het Amerikaans imperialisme er wat bij nemen de eerste & laatste 15 minuten, maar kom, Kiss the Future is meer dan dat. Het toont vooral de rebelse kant van de hoofdstad van Bosnië & Herzegovina tijdens de belegering door Servische strijdkrachten en de combinatie van de wil tot leven met de geneugden die daarmee samen (feesten, trouwen, genieten van wedstrijden,…), toveren spontaan tranen op onze wangen. Niet moeilijk dat de Ierse band U2 verliefd werd op de underground punk scène van Sarajevo die fungeerde als een grote middelvinger naar de vijand en kost wat kost de oneerlijke aanval op de lokale burgers wilde aankaarten bij de internationale gemeenschap. Regisseur Nenad Cicin-Šain zet de schaar meermaals haarfijn in de pellicule waardoor het verhaal mooi tot zijn recht komt en een uitstekende editing kent voor een Europese productie. Geniet tot slot nog van oude klassiekers van U2 zoals Miss Sarajevo & One in Kiss the Future.

Kortom, Kiss the Future is een van de beste films die we dit jaar zagen. Een documentaire die scherp geëdit is en toont hoe kunst een verschil kan maken in de wereld vol ellende & oorlog.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter