The Expendables 2 review

The Expendables 2 ****

Regie: Simon West (Con Air)

Met: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Jet Li, Chuck Norris, Scott Adkins, Nan Yu

Speelduur: 100′

Ga kijken als je de meest waanzinnige lijst aan actiehelden van vroeger en nu samen aan het werk wil zien in een old skool actieknaller.

Het verhaal: Nadat één van The Expendables omkomt in wat een eenvoudige missie had moeten zijn, gaan Barney Ross (Stallone) en de zijnen op zoek naar wraak. Ze stoten op de formidabele vijand Jean Vilain (Van Damme) en een volledig leger aan huurlingen … .

Ons verdict: Eerlijk gezegd liet Sylvester Stallone ons twee jaar geleden een beetje op onze honger zitten. Jazeker, The Expendables bood bijwijlen ongebreidelde B-actie fun, maar er schorde wel één en ander aan de uitvoering. Het verhaaltje was -zelfs met een grove korrel zout- serieus bij de haren getrokken. De montage was veel te hyperkinetish, en de pogingen tot humor vielen stuk voor stuk in het water. Gelukkig kregen Sly en de zijnen met deze superieure sequel een herkansing. En het moet gezegd worden, de actiehelden grijpen ze ten volle met hun pezige handen.

The Expendables 2 is niet perfect. Daarvoor is het verhaaltje nog steeds te onnozel en schieten er teveel one-liners naast doel. Maar op de vele momenten waarop het werkt, zit het er ook pal op. Wie net als ondertekende opgegroeid is met de actiecinema van de jaren ’80 en vroege jaren ’90 zal zowel gieren van filmplezier, en letterlijk kippenvel krijgen van zoveel authentiek testosteron samengepropt in één actieknaller. The Expendables 2 biedt al in het openingskwartier meer heerlijk over-the-top geweld dan een halve videotheek films uit het genre, en houdt daarna stevig de vaart erin. Zelfs de zeldzame ingetogen momenten werken. Je gelooft echt dat Sly geeft om het groentje (Hemsworth) uit zijn bende losgeslagen huurlingen, en daardoor krijgt ook de rest van de prent ‘iets’ meer diepgang mee dan zijn voorganger. Toch zouden wij Stallone aanraden om bij The Expendables 3 (fingers crossed, red.), naast de regie (Simon West is 15 jaar (!) na Con Air opnieuw TOP, red.), ook het script volledig uit te besteden aan een scenarioschrijver van het niveau van Shane Black (The Last Boyscout, The Long Kiss Goodnight, Lethal Weapon), en zo van het sluitstuk van de trilogie daadwerkelijk dé strafste actiefilm aller tijden te maken. Iets waar The Expendables 2 jammer genoeg nog -net- niet in slaagt.

Maar laat ons eerlijk zijn, niemand gaat naar The Expendables 2 kijken voor subtiel drama, staalharde actie(helden) dat willen we zien. Op dat front krijg je meer dan waar voor je geld. Zelfs Jet Li (die al na een kwartier uit de film verdwijnt, red.) toont zijn flitsende martial arts talenten in een geweldige gevechtsscène. Vleeshompen Dolph Lundgren en Terry Crews zijn naast dubbelgespierd vaak oprecht grappig. En natuurlijk stelt Jason Statham, als één van de enigen in het team die niet (brug-)pensioengerechtigd is, niet teleur in een aantal fantastische (mes)gevechten (“I now pronounce you man and knife!”), en in een klepper van een duel tussen The Stath en rijzende (B-)ster Scott Adkins. Dat brengt ons bij de écht grote namen uit de imposante cast. Eerst en vooral, negeer de belachelijke extended cameo van Chuck Norris die geen enkele toegevoegde waarde biedt. Gelukkig vergaat het Bruce en Arnie beter. Anders dan bij vorige film, krijgen ze ook daadwerkelijk iets te doen in de spectaculaire climax. Hun verbale speekspel vol verwijzingen naar hun eigen vorige films is hilarisch. Beide legendes in één en hetzelfde shot in actie zien met Sly, is werkelijk een natte droom voor alle liefhebbers van het genre. Stallone zelf zit ook zichtbaar véél beter in zijn rol dan vorige keer. Echter dit valt allemaal in het niets bij de fantastische come-back van onze eigen muscles from Brussels, JCVD, die zowat iedereen naar huis speelt als slechterik Jean Vilain. Na jaren rond te dwalen in diezelfde straight-to-disc hell als Seagal en Lundgren, geeft hij zich volledig in elke minuut speeltijd als de ultieme villain. Van Damme laat zien waarom hij begin jaren ’90 (ten tijde van Double Impact, Universal Soldier, Hard Target en Sudden Death, red.) de A-list van Hollywood haalde. In het laaste meesterlijke gevecht met Stallone is hij werkelijk indrukwekkend, en toont hij highkicks die géén enkele vijftiger hem nadoet. We kunnen alleen maar hopen dat hiermee ook zijn carrière terug op het juiste spoor geraakt. Het is onze beroemde landgenoot meer dan gegund!

Het moge duidelijk zijn, elke zichzelf respecterende actiefilmfanaat moet The Expendables 2 gezien hebben, op het witte doek, waar deze collectie action heroes hedendaagse superhelden -à la The Avengers- met overtuiging van het scherm blazen, schoppen en schieten. Moddervette aanrader!

 

Bekijk alvast een korte featurette over het maken van The Expendables 2.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.