The Birth of a Nation review

The Birth of a Nation posterThe Birth of a Nation **

Regie: Nate Parker

Met Nate Parker, Armie Hammer, Jackie Earle Haley, Aja Naomi King, Gabrielle Union, Penelope Ann Miller,…

Speeltijd: 120′

Ga kijken als je hield van 12 Years a Slave & Braveheart.

Het verhaal: We volgen het verhaal van Nat Turner, een predikende slaaf die in de 19de eeuw wordt omgedoopt tot een leider van een rebellie tegen zwarte onderdrukking…

Nate Parker in The Birth of a Nation

Ons verdict: Het was een ramp, de Oscars in 2015. Niet zo zeer vanwege de geweldige winnaars, maar eerder vanwege de teleurstellende nominaties door The Academy die nagenoeg geen enkele zwarte nominatie oplegde na de bekroning van het baanbrekende 12 Years a Slave in 2014 als Beste Film & de Oscar voor Denzel Washington in 2002. Samen met de winst van Donald Trump & het aftreden van Barack Obama is het duidelijk dat de hegemonie van de zwarten in de Verenigde Staten ten einde lijkt te zijn.

Hoogtijd voor wat Afro-Amerikaans patriottisme dacht Nate Parker die op de proppen kwam met The Birth of a Nation. De hoofdacteur & regisseur koos de titel van de film zeer tactisch door te verwijzen naar The Birth of a Nation uit 1915 die door vele historici wordt gezien als de bakermat voor de Ku Klux Klan & het racisme tegenover zwarten dat daarmee gepaard gaat (meer uitleg in Ava DuVernay’s documentaire 13TH op Netflix België). Nate Parker koos om het slavenverhaal van predikant Nat Turner in 1831 te vertolken en zo de zwarte Braveheart te worden van zijn generatie. Echter wordt The Birth of a Nation gelimiteerd door een bescheiden budget van 8,5 miljoen dollar en middelmatige acteerprestaties door namen zoals Armie Hammer & Jackie Earle Haley. Nate Parker komt zelfs in bepaalde scènes belachelijk over en een aantal beduidende scènes worden te weinig in de verf gezet, zeker naar het einde toe. Het blijft ons ook een mysterie waarom deze film in de bioscopen verschijnt, want het had veel beter in een video-on-demand setting gepast zoals Beasts of No Nation & The Siege of Jadotville. De referentie naar het origineel rascistische The Birth of a Nation in 1915 had tot slot een stuk beter uitgewerkt kunnen worden.

Kortom, knap om met zo’n klein budget een bioscoopfilm te maken, maar The Birth of a Nation had beter aangeklopt bij een video-on-demand partner zoals Netflix, HBO of Amazon om iets te betekenen. Op deze manier zal het een dood sterven zoals Selma.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter