The Dark Tower recensie

Eerste Dark Tower posterThe Dark Tower ***

Regie: Nikolaj Arcel (The Truth about Men, King’s Man, Island of Lost Souls)

Met Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick, Jackie Earle Haley, Claudia Kim, Dennis Haysbert,…

Speeltijd: 95′

Ga kijken als je hield van Stephen King-adaptaties in een The Maze Runner & Allegiant-jasje.

Het verhaal: Jake Chambers ziet na de dood van zijn vader visioenen over een man in donkere kleding die kinderen ontvoeren, rebelse cowboys & een immense zwarte toren die zijn moeder zorgen baard. Ze beslist op de jongen op te nemen in een speciale school, maar dingen lijken algauw niet wat ze zijn.

Idris Elba in The Dark Tower

Ons verdict: Grote verontwaardiging een aantal weken terug. De nieuwe verfilming van Stephen King’s The Dark Tower boekenreeks zou maar zo’n anderhalf uur duren. En bij MoviePulp.be dachten waarom? Moeten we terug gaan naar de dagen van Lawrence of Arabia met een speelduur van bijna 4u? Tegenwoordig moet iedere film die zichzelf iets of wat serieus neemt boven de 2 uur speelduur hebben. Zelfs hitseries moeten meer dan 2 uur zendtijd krijgen per aflevering om episch te blijven. Onnodig in onze ogen. Maar goed, we verstaan de commotie wel. The Dark Tower-boeken en graphic novels zijn zeer uitgebreid en voor de community die eindelijk graag een blockbuster tot leven ziet komen uit de creatieve kronkelingen van Stephen King, is dit een ontgoocheling.

The Dark Tower begint dan ook meteen op slechte voet met zijn publiek, want heel wat fanboys zullen (nu al) op hun honger blijven zitten. Maar de film door Deense schrijver & regisseur Nikolaj Arcel is een typsiche Hollywood-blockbuster met solide special effects, een hapklaar scenario en een goede castkeuze met namen zoals Idris Elba & Matthew McConaughey. Echter mist de film ambitie: om uit te groeien tot een franchise bvb. wat op zich OK is, want we krijgen een film te zien in plaats van metafictie propvol mythologie en back story. Maar ook missen bepaalde scènes zoals het gevecht tussen The Gunslinger & The Man in Black een episch einde. Bovendien weet The Dark Tower niet echt op welk publiek het moet focussen met magere griezelscènes voor een Stephen King-adaptatie en zwakke dialogen. Dat is misschien wel de grootste dooddoener, gezien dit The Dark Tower een film maakt gefocust op tieners zoals The Maze Runner & Divergent. Wederom iets dat niet aansluit bij de fanbasis die vanwege de synthese van King’s werken in The Dark Tower-boekenseries meer verwacht hadden van deze blockbuster. Maar te zwijgen over andere films en series die met de mix tussen western & science fiction een stuk verder geraken (cfr. Westworld).

Kortom, The Dark Tower lost de verwachtingen niet in, maar om deze volledig af te kraken, vinden wij een beetje overdreven. Wij vonden hem best OK.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter