I Tonya recensie

I Tonya posterI, Tonya *****

Regie: Craig Gillespie (Million Dollar Arm, The Finest Hours)

Met Margot Robbie, Sebastian Stan, Bobby Cannavale, Allison Janney, Julianne Nicholson, Mckenna Grace, Caitlin Carver, Bojana Novakovic, Paul Walter Hauser,…

Speeltijd: 120′

Ga kijken als je hield van  Black Swan, The Wrestler, Eddie The Eagle & een vleugje Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Het verhaal: Het leven van Tonya Harding, één van de grootste sporttalenten van haar generatie die met ballen de strijd tegen alle taboes in het Amerikaanse schaatsen aangaat.

Margot Robbie in I Tonya

Ons verdict: We moeten eerlijk bekennen dat we niet zo gekend zijn met het werk van regisseur Craig Gillespie, maar Million Dollar Man moet de ideale voorbereiding zijn geweest voor de regisseur die met I, Tonya de prestatie van zijn leven neerlegt. Sterker nog, zijn frustratie om voor veilige, kindvriendelijke Disney-producties te werken barst simpelweg los op het scherm.

Toch gaat niet alle eer naar de regisseur. Gillespie heeft veel te danken aan zijn cast & crew: actrices Margot Robbie & Allison Janney leggen een dijk van een acteerprestatie neer in wat best kan omschreven worden als het perfecte no nonsense-scenario door veteraan Steve Rogiers (Stephmom & P.S. I Love You). Letterlijk de hele film zuigt je in zijn scenario om je er na het einde weer rauw uit te spuwen. Het tempo van I, Tonya is bovendien feilloos mede dankzij de prachtige ijsschaatsshots die je het harde werk van de Olympische discipline laat voelen. Tot slot zetten de mannen van het gezelschap (respectievelijk Sebastian Stan, Bobby Cannavale & Paul Walter Hauser) in het licht van de #MeToo-beweging de schouders onder de prestaties van de vrouwen, terwijl de dialogen van alle castleden in I, Tonya nog een stuk scherper zijn dan Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Anyway, I, Tonya is legendarisch en zonder twijfel de beste film van het jaar. Ga dat zien!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter