Nee, VRT, Queen’s Gambit is niet de meest bekeken serie op Netflix

Die Belgische media, soms, het zijn soms kippen zonder kop… Halsoverkop rapporteerden gisteren zowat alle grote mediagroepen dat The Queen’s Gambit met zijn 62 miljoen huishoudens in 28 dagen een record neerzette en het nieuwe paradepaardje is van Netflix, maar dat klopt niet volledig. Het is nl. de meest gestreamde limited series op Netflix en dat is niet hetzelfde.

First things first…

Laten we misschien eerst een keer praten over televisieseries, want die zijn er in geuren en kleuren. Ook wordt er druk geëxperimenteerd door streamingdiensten met vorm & lengte, waardoor het allemaal wat duidelijker wordt. De beste classificatie die je momenteel kan hanteren, is deze van de Emmy Awards, al jaar en dag de referentie in de televisiewereld (de awardshow ontstond in 1949). De jurie van de Primetime Emmy Awards gooiden vroeger alle series op een hoop om een oordeel te vellen, maar in 1973-1947 kwam daar verandering in vanwege de toevloed aan Britse series met beperkte afleveringen. Zo riepen ze een nieuwe classificatie uit om fictie te beoordelen:

  • Klassieke series (drama & komedie): Een televisieserie zoals we ze allemaal kennen, met verschillende seizoenen, verscheidene personages en tussen de 10 & 16 afleveringen
  • Limited of miniserie: een televisieserie die zijn verhaal niet meer herhaalt en waarvan de hoofdpersonages niet meer terugkomen. Het hele seizoen moet wel minimaal 150 minuten zijn.

Een limited series is dus een reeks die in tijd beperkt is. Het heeft vaak een beperkt aantal afleveringen (5-8) en in het overgrote deel gaat het maar om 1 seizoen. Het format heeft zijn up & downs gehad, maar is recente jaren in opmars vanwege de toevloed aan streamingdiensten die proberen hogere kwaliteit te brengen, maar daardoor het aantal afleveringen noodgedwongen moeten beperken. Bekende voorbeelden van Limited Series zijn Chernobyl, Sharp Objects, Watchmen & The People vs. O.J. Simpson. Wegens het recente succes van limited series zoekt Hollywood wel naar mogelijkheden om het succes van een mini of limitedreeks te repliceren door dit dan om te toveren in een anthologieserie zoals dat bvb. is gebeurd met American Crime Story of American Horror Story.

Bon, hoe goed doet The Queen’s Gambit het nu echt?

Nee VRT, Queen's Gambit is niet de meest bekeken serie op Netflix

Dan gaan we het nu even hebben over de Netflix-serie zelf, want hoe goed doet deze het nu echt? The Queen’s Gambit is niet een serie die van de eerste minuten werd opgenomen door het streamingpubliek. Dit had te maken met de manier waarop de reeks gepromoot werd door de makers, maar sluimerend gingen meer en meer mensen de reeks op Netflix bingen waardoor het heel wat aandacht kreeg van filmcritici, cinefielen & streamers. Maar dat wil niet zeggen dat het zo populair is als The Witcher die nog steeds het record heeft van meest bekeken reeks op de streamingdienst. In het algemeen rankt The Queen’s Gambit wereldwijd tegenover andere series gemiddeld op het nummer 377 in de laatste 30 dagen met een piek op plaats 91 volgens Parrot Analytics. In België komt het lager uit met een gemiddelde op plaats 722 met een piek op 191.

The Queen's Gambit lokaal tegenover andere series op streamingdiensten The Queen's Gambit internationaal tegenover andere series op streamingdiensten

Wel neemt The Queen’s Gambit de laatste weken meer tractie bij globale Netflix-gebruikers nu ze tijd hebben tijdens deze coronacrisis en niet meer goed weten wat te zien tussen het overaanbod aan streamingdiensten & series op stream. Maar België moet dit pareltje dus nog wel even herontdekken, want Queen’s Gambit doet het goed, maar niet uitstekend zoals dat bvb. wel het geval is in de rest van de wereld. Tot slot moet de limited serie van Netflix nog steeds de duimen laten voor de HBO-limited series The Undoing die sinds zijn start beduidend beter scoort.

Desalniettemin toch ook vanuit MoviePulp.be zeggen dat The Queen’s Gambit een topreeks is en behoort tot onze top 3 op Netflix van filmjaar 2020 met o.m. Sex Education S2. Hopelijk vormen ze deze Netflix-serie om tot een anthologie met andere vrouwelijke topfiguren als protagoniste.

Wil je weten welke series effectief door Belgen het meeste gestreamd worden? Neem dan een kijkje op onze rubriek De meest gestreamde series van België.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.