Dit zijn de vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag

Het grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw is de storm van de #MeToo-beweging al een tijdje topic van discussie, maar de ontwikkelingen komen sinds vandaag in stroomversnelling. De actrices die zich tegen de televisiemaker keren, zijn nu aan het licht gekomen en de Vlaamse dames komen gezamenlijk met een gemeenschappelijke boodschap naar buiten net voor het proces in Mechelen tegen Bart De Pauw. Opvallend is dat de namen niet van de minste zijn: Het gaat om gekende Vlaamse actrices zoals o.m. Maaike Cafmeyer (De Twaalf), Lize Feryn (In Vlaamse Velden, Beau Sejour S2) & Ella-June Henrard (Torpedo, Fair Trade). Dat meldt VRT NWS.

Dit melden de Vlaamse dames met de buitenwereld:

“We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. Toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen. Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt. We hopen dat deze zaak op een eerlijke & respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken.”

MAAIKE CAFMEYER

Maaike Cafmeyer is één van de slachtoffers van Bart De Pauw's grensoverschrijdend gedrag

Maaike Cafmeyer is het meeste gekend voor haar rol in het recente De Twaalf, maar ze draait al een tijdje mee in producties zoals Loft, Aspe, Zone Stad & meer. Ze werkte met Bart De Pauw samen op de set van Het Geslacht De Pauw & Loft.

LIZE FERYN

Lize Feryn is één van de slachtoffers van Bart De Pauw's grensoverschrijdend gedrag

De mooie Vlaamse actrice Lize Feryn (@lizeferyn op Instragram) is vooral gekend van haar bijdrage in In Vlaamse Velden & Een Echte Vermeer, maar ze deed ook mee in shows zoals Vermist & Aspe. Lize Feryn is binnenkort te zien in Beau Sejour S2. Opvallend is dat ze nooit samenwerkte met Bart De Pauw, maar kreeg uit het niets seksueel getinte smsen van de man.

ELLA-JUNE HENRARD

Ella-June Henrard is één van de slachtoffers van Bart De Pauw's grensoverschrijdend gedrag

Ella-June Henrard is misschien een nieuwe naam on the block, maar de Vlaamse actrice doet mee in heel wat spraakmakende content zoals Torpedo & Fair Trade. Ze werkte samen met Bart De Pauw op de set van It’s Showtime.

LIESA NAERT

Liesa Naert is één van de slachtoffers van Bart De Pauw's grensoverschrijdend gedrag

Liesa Naert is voor het Vlaamse publiek gekend voor haar rol in De Zonen van As, maar ook Brabanconne & de 4de FC De Kampioenen-film Viva Boma!. Ze werkte samen met Bart De Pauw op de set van Quiz me Quick.

ELLEN LLOYD

Ellen Lloyd is geen Vlaamse actrice, maar werkte als crew in de kostuum-afdeling van o.m. Dode Hoek, De Ridder & Het Tweede Gelaat. Ze werkte samen met Bart De Pauw op de set van Twee tot de Zesde Macht.

CATHERINE ONGENAE

Cathérine Ongenae is eveneens een verkleedster die werkte op de set van wee tot de Zesde Macht.

DYMPHNE POPPE

Dymphne Poppe was één gewezen programmamaker bij Koekentroef, het productiebedrijf van Bart De Pauw.

JENKA VAN DE VOORDE & HELENA DE CRAEMER

Jenka Van de Voorde & Helena De Craemer waren één van de kleinere slachtoffers, maar daarom niet één van de mindere slachtoffers van de programmamaker. Ze liepen allebei stage op het bedrijf Koekentroef.

De 9 vrouwen treden naar buiten in een gemeenschappelijk statement, na een perslek vanmorgen.  Het proces tegen de tv-maker begint volgende week donderdag op 14 januari 2021. Er zijn ook nog een aantal anonieme getuigenissen waarvan o.m. schrijfster Sylvia Van Driessche van magazine Nina. Zij kwam er achter pas mee naar buiten.

Eerste reactie komt van Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in Brussel:

“Het is een problematiek waar mensen die ermee geconfronteerd worden meestal niet over durven spreken.”

Bekijk hier ook het VRT NWS-stuk van Bart De Pauw en de aantijgingen van de 9 Vlaamse vrouwen:


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter