Passing Netflix recensie

Passing Netflix recensiePassing *** 1/2

Regie: Rebecca Hall

Met Tessa Thompson, Ruth Negga, André Holland, Alexander Sarsgard,…

Speeltijd: 99′

Ga kijken als je hield van Malcolm and Marie, Rebecca & Ma Rainey’s Black Bottom.


Het verhaal: In het New York van de jaren ’20 staat een zwarte vrouw haar wereld op zijn kop wanneer haar leven verweven raakt met een voormalige jeugdvriendin die zich voor blank voordoet.

Tessa Thompson in Passing Netflix recensie

Ons verdict: Genoeg films die zwarten ophemelen? Ik denk het niet! Een nieuwe generatie van zwarte creatievelingen beleven hun renaissance en daar profiteren we als MoviePulpers met volle tuigen van. Heerlijk! Laat maar komen zou ik zeggen, want nieuw in het rijtje is Passing op Netflix met o.m. Tessa Thompson & Ruth Negga in de hoofdrol.

Ruth Negga in Passing Netflix recensie

Nu, met jazz-deuntjes in de achtergrond is het regiedebuut van Rebecca Hall (niet zwart overigens) er wel eentje waar je moet op ‘door kauwen’. In de Netflix-film gebeurt er immers veel tussen de lijnen en moet je als kijker heel wat conclusies zelf maken. Wees daar niet bang voor, want dat is duidelijk de bedoeling van Passing: Wat denk jij dat er is gebeurd? Wie geloof je? Wat is jouw interpretatie van de feiten? Passing kijkt bijna als het lezen van een boek waarbij er een inspanning gevraagd wordt van de kijker en dit soort films komt zelden voor of is zelden zo geslaagd als in Passing.  Het ambigue karakter van Passing volgt in deze zin het boek van schrijfster Nella Larsen tot op de letter en Passing wil dan ook het werk van de jaren ’20 in ere houdt. Het deed ons zelfs twijfelen of Simone de Beauvoir wel haar inspiratie niet haalde bij Nella Larsen voor L’Invitée. Tessa Thompson in combinatie met Ruth Negga geven het fenomeen dat zwarten die zo licht zijn van huidskleur gezien kunnen worden als blank, een mooie dimensie. Puikwerk van de cast, ook voor Alexander Sarsgard die met zijn gelimiteerde screentime opnieuw een stempel op de productie drukt. Tot slot krijgen we na A Single Man opnieuw prachtig camerawerk van cinematograaf Eduard Grau die Passing eigenlijk zijn ware identiteit geeft.

Kortom, Passing is niet jou doordeweekse Netflix-film, want het vereist een stevige inspanning van de kijker. Maar het is daarom niet minder interessant! Geef het zeker een kans (tot het einde).

Tessa Thompson on Halloween Costumes, Shooting Thor in Australia & New Movie Passing

Tessa Thompson and Ruth Negga talk about new film, 'Passing' l GMA

'Passing' Stars And Director Rebecca Hall On The Complexity of Racial Identity

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.