Copenhagen Cowboy recensie op Netflix België

Copenhagen Cowboy recensie op Netflix BelgiëCopenhagen Cowboy S1 *** 1/2

Regie: Nicolas Winding Refn (Drive, Only God Forgives)

Met Angela Bundalovic, Lola Corfixen, Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen, Jason Hendil-Forssell, Li Ii Zhang, Dragana Milutinovic,…

Speeltijd: 6 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Too Old to Die Young, maar misschien ook Cheyenne et Lola & Daredevil S2 of The Punisher S2.

Het verhaal: De heldin waar we allemaal op hebben gewacht – Miu laat zien hoe de onderwereld van Kopenhagen gerund moet worden… Na een leven dat in het teken stond van dienstbaarheid, staat Miu op de rand van een nieuw begin. Ze doorkruist het onheilspellende landschap van de criminele onderwereld in Kopenhagen. Op zoek naar gerechtigheid en wraak treft ze haar aartsrivaal, Rakel. Samen beginnen ze aan een odyssee dwars door het natuurlijke en het bovennatuurlijke op zoek naar de zin van het leven. Wanneer de 2 vrouwen ontdekken dat ze niet alleen zijn in hun zoektocht, maar met velen, verandert dit uiteindelijk het verleden en bepaalt het tegelijkertijd hun toekomst.

Angela Bundalovic in Copenhagen Cowboy recensie op Netflix België

Ons verdict: Als we in de filmvakmedia spreken over de streamingoorlog, refereren we vaak naar nieuwkomers zoals Disney Plus, Peacock, Paramount+, Discovery Plus & meer die proberen marktaandeel af te snoepen van Netflix, maar velen vergeten het oude titanengevecht dat er heerste tussen de bedrijven uit Los Gatos & Seattle. Beiden zochten in het begin halsstarrig naar grote namen om exclusieve content te brengen op hun streamingdienst en Amazon was zeer blij om in 2019 Deens regisseur Nicolas Winding Refn te tekenen. Anno 2023 maakt de regisseur van Drive, The Neon Demon & Only God Forgives de cirkel rond door een nieuwe TV-serie te brengen op Netflix hoewel deze toch wel anders is als een Too Old to Die Young. Ze tekent immers opnieuw (cfr. Pusher) zeer lokaal met een Europese cast zoals Angela Bundalovic, Lola Corfixen, Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen, Jason Hendil-Forssell & Dragana Milutinovic.

Copenhagen Cowboy recensie op Netflix België

De stijl van Deense regisseur Nicolas Winding Refn is gekend: neonlichten schitteren in een donker geënsceneerde omgeving en daarbovenop krijg je steeds camerashots die getuigen van vakmanschap (long shots, close-ups, fade-outs,,…). Keer op keer interessant met ook deze keer weer de mise-en-scène die tot de verbeelding spreekt. Het tempo van Too Old to Die Young blijft gehandhaafd dus hou rekening met het feit dat de reeks wat traag is maar wel beter binget dan zijn Prime Video-tegenhanger. Copenhagen Cowboy zit weer propvol symboliek die niet toevallig gekozen is. Ik denk maar aan de reis van onze protagoniste die doet denken aan de betere comic book-verfilmingen zoals Punisher of Daredevil. Of wat dacht je van flarden uit Cheyenne et Lola of Undercover om de onderwereld van Denemarken kleur te geven? Of misschien een beetje maatschappijkritiek door aan te tonen dat veel problemen met de lokale maffia te maken hebben met de harde illegale regels in het land vanwege het rechtse kiesgedrag van de Deen? Misschien zien we er teveel in, maar je kan er alleszins niet om heen dat de Europese cast in Copenhagen Cowboy je terug bent naar zijn minder gekende debuutfilms zoals Pusher, maar deze dan wel mixt met zijn meer gekende internationale films zoals Only God Forgives. Tot slot is de elektronische muziek van huis-DJ Cliff Martinez weer een surplus en maakt van Copenhagen Cowboy een heel ander serie dan de gemiddelde trash op TV. Niet moeilijk dat Winding Refn zich zo begint te verzetten tegen cinema & televisie de laatste maanden.

Kortom, met Copenhagen Cowboy krijgen we een soort Greatest Hits van Nicolas Winding Refn waarmee hij zijn initieel werk probeert te mengen met zijn internationale doorbraak in content voor een streamingdienst. Interest voor de fans van zijn werk.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter