The Favourite recensie

xxxThe Favourite ***

Regie: Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer)

Met Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicolas Hoult, Mark Gatiss,…

Speeltijd: 119′

Ga kijken als je hield van My Cousin Rachel in een satirisch jasje.

Het verhaal: In het Groot-Brittannië van de 18de eeuw krijgt Lady Sarah concurrentie van Abigail om het land te besturen van de verwende koningin Anne.

Olivia Colman overklast Emma Stone & Rachel Weisz in The Favourite recensie

Ons verdict: Als er één ding is wat we regisseur Yorgos Lanthimos nog niet hebben zien doen, dan is het komedie. OK, satire & maatschappijkritiek waren de trades van de man achter The Lobster & The Killing of a Sacred Deer, maar met The Favourite laat hij de maatschappijkritiek voor zich (hoewel je eventueel een lichte knipoog naar de grootsheidswaanzin van de Brexitier & het nieuwe feminisme van de jaren 2010 kan terugvinden) en vindt hij een toch iets wat andere draai in zijn satire. De driehoeksrelatie tussen Olivia Colman, Rachel Weisz & Emma Stone, waarvan Colman er dubbel & dik bovenuitsteekt tegenover de magere prestaties van Rachel Weisz & Emma Stone, staat in het middelpunt van de belangstelling met zo’n dikke laag sarcasme dat het oppervlakkiger grappig wordt. Er wordt dus met The Favourite korter op de bal gespeeld en dat is misschien goed om awards te winnen, maar het overtreft in ondertekende’s ogen zijn oevre, dat met momenten het niveau van meester Kubrick haalt, niet. Nja, de cinematografie, de enscenering & de kostuums zijn weer groots, maar het plot is te rechtdoor rechtaan voor een film die de status van de Griekse regisseur moet dragen.

Kortom, The Favourite haalt niet het niveau van films waarmee de Griek piekte dankzij scenario’s door Efthymis Filippou, maar in Amerika hebben ze de man eindelijk opgemerkt. Gemengde gevoelens hebben we bij deze productie.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter