Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Extended Cut recensie

Fantastic Beasts 2 recensieFantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald ***

Regie: David Yates (Harry Potter-franchise)

Met Eddie Redmayne, Jude Law, Johnny Depp, Zoe Kravitz, Katherine Waterston, Alison Sudol, Dan Fogler, Ezra Miller, Claudia Kim,…

Speeltijd: 145′

Ga kijken als je hield van de Harry Potter-films zoals Harry Potter & the Deathly Hallows Part I & Part II.

Het verhaal: Gellert Grindelwald, de schrik van de tovenaarswereld vóor Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden ten tonele verscheen, is ontsnapt. Hogwarts-professor Albus Dumbledore roept de hulp in van zijn goeie vriend Newt Scamander en zijn verzameling Fantastic Beasts om de duistere tovenaar een halt toe te roepen.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Extended Cut recensie

Ons verdict: Met een omzet van 4,92 miljoen euro in Belgische bioscopen is er wat slijtage op de Wizarding World van Harry Potter & The Fantastic Beasts en dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat Generation Z meer en meer in opstand lijkt te komen tegen schrijfster J.K. Rowling. Ondanks kwam ze opnieuw in opspraak nadat heel wat fans Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald niet konden pruimen vanwege de onduidelijke stelling over de geaardheid van Grindelwald & Dumbledore. In de featurettes op deze Blu-Ray geeft ze meer duidelijkheid dat beiden inderdaad ‘passioneel’ zijn over elkaar, maar zelfs dat lijkt onvoldoende voor de voorvechters van LGBT-rechten. Zij vinden immers dat Rowling rijk is geworden zonder de holebi-community een duwtje in de rug te geven en nu dat ze ziet dat gelijke rechten voor meer omzet kan zorgen, is ze er als de kippen bij. Not cool, Rowling…

Anyway, dat is naast de kwestie, het moet toch nog steeds over de film zelf gaan, juist? En deze was, laat ons zeggen, matig tegenover de originele Fantastic Beasts. De 2de Fantastic Beasts neigt nl. meer naar de Harry Potter-films Harry Potter & the Deathly Hallows Part I & Part II dan zijn voorganger, want de creatieve wereld waarin Newt Scamander zich vertroeft, wordt grotendeels vervangen door de magie uit de 8 vorige Harry Potter-films met een uitgebreide mythologie van The Wizarding World die aanbod komt. In de Extended Cut krijgen we bovendien nog wat meer te zien met 11 minuten aan verwijderde scènes die de achtergrond van Credence Barebone, Leta Lestrange & Nagini meer toenaderen. Best vreemd, want de sterkste punten in Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald zijn net de fantastische beestjes uit de koffer van de schrijver van het leerboek Fantastic Beasts and Where to Find Them zoals de Nifflers, Matagots, de Kelpie & de Zouwu. Al een geluk zijn deze nog steeds aanwezig in Fantastic Beasts 2. De geslaagde special effects die overigens mooi tot uiting komen in 1080p- of Blu-Ray-kwaliteit (boe, streaming!) houden je al een geluk wakker doorheen de zware speeltijd van meer dan 2 uur & een half en dan moeten er blijkbaar nog 3 films komen alvorens je effectief zal weten hoe de vork in de steel zit. Pff… De cast legt een gemiddelde prestatie met deze keer Eddie Redmayne & Zoe Kravitz die de show stelen, maar de kers op de taart is er voor de makers die in mijn ogen geen doekjes winden rond de geaardheid van hoofdpersonage Albus Dumbledore. Hoe expliciet wil je het dan?

Kortom, de Extended Cut van Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald hadden ze beter een andere titel gegeven, maar goed. Ons entertainde het een stuk minder als zijn krachtige voorganger hoewel de Extended Edition een lichte verbetering is tegenover de bioscoopversie.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter