The Wandering Earth recensie op Netflix België

The Wandering Earth Netflix recensieWandering Earth ** 1/2

Regie: Frant Gwo (Lee’s Adventure, Tong zhuo de ni)

Met Jing Wu, Chuxiao Qu, Jinmai Zhao, Li Guangjie, Ng Man-tat, Qu Jingjing,…

Speeltijd: 125′

Ga kijken als je hield van Armageddon, Interstellar & Sunshine.

Het verhaal: Wandering Earth volgt een groep astronauten & aardbewoners die de aarde met gigantische motoren wegleiden van een uitdijende zon, terwijl ze proberen een botsing met de planeet Jupiter te voorkomen.

Ons verdict: In China doen Hollywood-films zoals The Avengers: Endgame, Aquaman & Venom het bijzonder goed, maar dat betekent niet dat het gastland zelf geen blockbusters naar de schaal van Hollywood kan uitbrengen. Wandering Earth, een film door regisseur Frant Gwo naar het boek door Chinese science fiction schrijver Liu Cixin was met een productiebudget van 50 miljoen dollar goed voor een omzet van 690 miljoen dollar in eigen land, maar vond zijn weg niet naar Belgische bioscopen. Netflix raapte de wereldwijde & Europese release op met een Belgische lancering de voorbije week op Netflix.

www

Wandering Earth krijgt, ondanks de zeer communistische intro’s door bedrijven zoals China Film Group Corporation, een blockbuster treatment à la Armageddon uit 1998 in een script dat sterk doet denken aan Christopher Nolan’s Interstellar. Best vreemd, gezien schrijver Liu Cixin nog een Hugo award won in 2015 voor beste science fiction roman met The Three-Body Problem en met zijn roman The Wandering Earth meer in zijn mars heeft dan enkel wat ruimte-explosies, autobotsingen & freeze deaths. De popcornprent is misschien een stuk te lang met veel teveel climaxen zoals enkel Chinezen ervan kunnen (blijven) genieten en hoewel de wetenschap ergens steek houdt, moet je wel de nodige nuance bij het scenario leggen om Wandering Earth geloofwaardig te houden. Vooral het einde gaat er regelrecht over. Verstand op nul dus. Het charmisma van de cast met Jing Wu, Chuxiao Qu & Jinmai Zhao aan kop laat misschien wat te wensen over aan de doorsnee Westerse toeschouwer, maar op en al leggen ze geen irritante prestatie neer als je de dialogen naar het Engels zet. Tot slot kunnen we alleen maar respect hebben voor de production design & cinematografie die met een budget van maar 50 miljoen dollar niet moet onderdoen aan de doorsnee science fiction film op Netflix, maar het haalt de mosterd wel bij vele Hollywood-blockbusters zoals 2001: A Space Odyssey, Terminator 2, Edge of Tomorrow & Matrix Revolutions.

Kortom, Wandering Earth moet je zien om te weten waarmee China bezig is op het vlak van film, maar verwacht niet meer dan een Armageddon-blockbuster.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter