Kom hier dat ik u kus *** 1/2
Regie: Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden
Met Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaerts,…
Speeltijd: 100′
Ga kijken als je hield van The Best of Dorien B, Falling, Duelles & een Vlaamse versie van Moonlight.
Het verhaal: Mona is 9 jaar oud als haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.
De setting: De 47ste editie van Film Fest Gent gaat ondanks de coronacrisis door! Elk jaar in oktober stelt het festival ruim 100 langspeelfilms en 50 kortfilms voor uit de gehele wereld. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna en Gustavo Santaolalla & Marco Beltrami. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Ondertussen groeide Gent uit tot een jaarlijks meeting point voor zowel gereputeerde als piepjonge muzikale talenten. Met deze focus verwierf het festival haar eigen unieke plaats tussen de vele duizenden filmfestivals in de wereld. Zo plaatste het vooraanstaande Amerikaanse filmblad Variety in september 2007 Film Fest Gent bij de 50 niet te missen festivals van de wereld. Film Fest Gent 2020 is gepland van 13 tot en met 24 oktober 2020 met als openingsfillm Druk van Deense cineast Thomas Vinterberg en de slotfilm Soul van Disney Pixar.
Ons verdict: De Vlaamse canon. Er is al veel inkt over gevloeid (zowel positief als negatief), maar toch blijft het brandend actueel en zindert het vaak na in de hoofden van filmcritici zoals mezelf. Want wat is het immers om Vlaams te zijn? Wat is Vlaamse cultuur en waarom is het anders dan Belgische cultuur? Wat typeert ons Vlamingen en waarom zijn we zo anders dan Franstaligen of Nederlanders? Talloze historische films zoals De Leeuw van Vlaanderen & Daens hebben dit thema als voorgangers op een conventionele manier verkend, maar Kom hier dat ik u kus verkent het Vlaming zijn van een heel andere kant.
Kom hier dat ik u kus is misschien geen Tenet of The Avengers: Endgame op het vlak van entertainment, maar wat de Belgisch-Nederlandse coproductie zo sterk maakt, is zijn emotionele dimensie. We zien immers het leven van Mona die figuurlijk het verdwaalde blikje op straat is waar iedereen in haar directe leefwereld op stampt (haar stiefmoeder, haar baas, haar man,…) en de manier waarop het hoofdpersonage (zeer introvert) reageert, typeert in mijn ogen een typisch emotionele reactie van heel wat Vlaamse vrouwen of Vlamingen tout cours. Deze dimensie wordt overigens berensterk verkend door actrice Tanya Zabarylo die de rol van haar leven speelt in Kom hier dat ik u kus. Het mannelijk gezelschap van Kom hier dat ik kus Valentijn Dhaenens & Tom Vermeir kijkt er naar met enkel Wine Dierickx die Zabarylo ten volle ondersteunt in haar prestatie. Kom hier dat ik u kus mag dan gebaseerd zijn op de bestseller van Griet Op de Beeck, we zijn onder de indruk op de manier waarop het Vlaams regisseursduo Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden de onderwerpen uit het boek in beeld brengen. Beelden die samen met Fien Troch’s Home een speciale plaats mogen krijgen in de Vlaamse canon om niet-Vlamingen een beter idee te geven van hoe we misschien wel echt zijn.
Kortom, Kom hier dat ik u kus brengt een indrukwekkende kijk op de emontionele dimensie van de Vlaming en verdient terecht een Gouden Kalf van de Nederlandse filmcritici. Vanaf 17 november 2021 in Belgische bioscopen, maar nu ook in primeur op Film Fest Gent 2020.