Saar Rogiers in Vlaamse film Zeevonk

In productie: Vlaamse film Zeevonk met Lynn van Royen & Hilde De Baerdemaeker

In Oostende zijn in het begin van de week de opnames gestart van Zeevonk, de 1ste langspeelfilm van Domien Huyghe. Hij wist voor zijn debuut een indrukwekkende cast rondom zich te verzamelen, met Hilde De Baerdemaeker (Mijn vader is een saucisse, 13 Geboden), Sebastien Dewaele (Eigen Kweek, Bevergem), Zouzou Ben Chikha (De Dag, De Twaalf), Lynn Van Royen (Beau Sejour S1, The Team 2) & Valentijn Dhaenens (Kom hier dat ik u kus, Girl).

De glansrollen zijn weliswaar weggelegd voor de jeugd. Na een intensieve casting werd de 12-jarige Saar Rogiers gekozen voor de hoofdrol. Saar is zich al maanden aan het inwerken en leerde zelfs zeilen & skaten voor de rol. Ze wordt geflankeerd door de tevens debuterende Dunia Elaweed (14) en door opkomend talent Sverre Rous (16), die dit najaar te zien is in Dealer van Jeroen Perceval.

Domien maakt de film met zijn zus Wendy Huyghe, die het scenario schreef met Jean-Claude Van Rijckeghem. Broer en zus lieten zich inspireren door een persoonlijke ervaring: net zoals het hoofdpersonage verloren ze hun vader op jonge leeftijd. Het verhaal van ZEEVONK draait rond de jonge Lena die in de zomer haar vader verliest als zijn vissersboot vergaat op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk met 3 slachtoffers haar vaders schuld is maar Lena is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee. Een monster dat het schip deed vergaan… Lena gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.

‘Maar je weet nooit waar en wanneer het gaat gebeuren. Het is alsof de zee zelf beslist. En dat past bij de sfeer en de thematiek van de film’, zegt Domien.

‘We willen een razend spannend en mysterieus verhaal vertellen dat de kijker op het puntje van zijn stoel houdt’, zegt scenarist Wendy Huyghe. ‘En tegelijk is het vooral het verhaal van een meisje dat geconfronteerd wordt met een vreselijk verlies. Die rouwverwerking sluipt door het verhaal en kleeft aan onze personages terwijl het avontuur het geheel toegankelijk en meeslepend houdt. Als mensen na het bekijken van onze film met elkaar een gesprek over verlies aangaan, zijn we in ons opzet geslaagd.’

Regisseur Domien Huyghe, die in zijn internationaal gelauwerde kortfilm MAVERICK al een gelijkaardig thema aansneed, gaat verder:

‘Ik wil vooral een eerlijke film maken. Toen ik als tiener mijn vader verloor, wilde ik helemaal niet anders zijn dan mijn leeftijdsgenoten die de tijd van hun leven beleefden en die niet wisten hoe ze met mij moesten omgaan. Ik praatte er niet met iemand over en had behoefte aan verhalen om het gesprek aan te gaan. Daarom maak ik nu, zoveel jaren later, Zeevonk.

Dat de film wordt gedraaid in Oostende waar Domien en Wendy zijn opgegroeid, maakt het allemaal nog persoonlijker. De opnames van ZEEVONK worden best een uitdaging.

‘We draaien op zee en onder water. De hoofdrollen worden gespeeld door jonge acteurs. Er is ook best wat actie en er is veel emotie. Het is een waanzinnige klus maar ik start vol vertrouwen aan de opnames: ik ben omringd door geweldige acteurs en een ervaren filmploeg’, aldus Domien Huyghe.

SYNOPSIS

Een Noordzee visser komt onder mysterieuze omstandigheden om op zee. Zijn twaalf jaar oude dochter Lena kan niet geloven dat het een ongeluk was: ze raakt ervan overtuigd dat een monster, losgerukt uit de diepte van de oceaan, verantwoordelijk is voor haar vaders dood. ZEEVONK is een ontroerend en spannend avonturenverhaal over een 12-jarig meisje dat leert omgaan met verlies & verdriet.

De opnames startten op 16 augustus 2021 en eindigen begin oktober 2021. De film komt in het najaar van 2022 in Belgische bioscopen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.