Clark S1 recensie op Netflix België

Clark S1 recensie op Netflix BelgiëClark ****

Regie: Jonas Akerlund (Polar)

Met Bill Skarsgard, Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Isabelle Grill, Sofie Hoflack,…

Speeltijd: 6 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van You, Natural Born Killers & C’est arrivé pres de chez vous.


Het verhaal: Gebaseerd op de waarheid en leugens van de beruchte Zweedse bankovervaller Clark Olofsson, de man die eigenhandig de uitdrukking Stockholmsyndroom in het leven riep.

Bill Skarsgard als Clark Olofsson in Clark Netflix recensie
Ons verdict: Streamers, Netflix krijgt blijkbaar klappen in de streamingoorlog, maar het is maar hoe je het bekijkt. Met de oorlog in Oekraïne verloren ze in één klap heel wat gebruikers en zijn stagnatie / verlies in andere mature markten zorgde inderdaad voor een historisch dieptepunt. Wij zien daar echter nog wat andere zaken in: Netflix is niet meer the new kid on the block (zeker na zijn dienstverlening tijdens de COVID 19-crisis), het is een stuk prijziger dan zijn concurrenten, het komt meermaals in aanvaring met lokale autoriteiten of wat het al dan niet legaal mag brengen voor een mainstream publiek en het verliest de strijd op het vlak van creative meer & meer met giganten zoals Apple, Amazon & Disney. Daarom wordt Europese content belangrijker bij Netflix en Europese producties zoals het Zweedse Clark of het Nederlandse Dirty Lines moeten/kunnen soelaas brengen voor de grootste streamingdienst van de wereld.

Toch blijft Netflix zijn bedrijfsverhaal mooi verderzetten, want je mag zeggen wat je wil, het blijft bingewatching ondersteunen ondanks dat iedere andere streamingdienst het bijna afzweert en het blijft ons controversiële content bieden achter de betaalmuur. Die controverse is de laatste tijd wel wat afgezwakt en dat zie je ook aan Jonas Akerlund’s Clark. Het probeert vooral in zijn pilot te choqueren, maar gaat nogal snel over naar dialoog in een vintage setting. De snelle psychedelische editing maakt veel goed om het gekke gehalte van de serie bovenaan te houden, maar het is geen C’est arrivé pres de chez vous (een klassieker in het genre van de onafhankelijke Europese film; nota bene van Belgische makelarij). Dat gezegd zijnde heeft Clark het potentieel om de nieuwe Queen’s Gambit te worden met voortreffelijk acteerwerk van Bill Skarsgard, Vilhelm Blomgren & Isabelle Grill om maar enkele te noemen en het verhaal van Clark Olofsson heeft ook een Belgisch kantje dat mooi opgevuld wordt door Vlaamse actrice Sofie Hoflack. De cinematografie is misschien niet deze van Natural Born Killers, maar je moet van de stijl van Jonas Akerlund houden om het te appreciëren. Wij konden het alleszins stevig pruimen hoewel het vintage-element toch wat deskundiger mocht. Met een speelduur van 6 uur in zijn geheel heeft Clark tot slot de ideale lengte om het verhaal rond het stockholmsyndroom toe te naderen.

Kortom, met Clark geeft Jonas Akerlund Generation Z zijn versie van een Natural Born Killers. Top content van Europese bodem vanaf vandaag te zien op Netflix België!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter