De Acht Bergen filmrecensie door Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

De Acht Bergen recensieDe Acht Bergen ****

Regie: Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch  (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen, Beautiful Boy)

Met Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti,…

Speeltijd: 147′

Ga kijken als je hield van A Hidden Life, La Meglio Gioventù, The Hand of God & The Revenant.

Het verhaal: De Acht Bergen is het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en één uit de bergen. Ze sluiten vriendschap als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als koninkrijk. De kinderen worden mannen, hun levens strekken zich uit. Ze verliezen elkaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, zwerft Pietro door de wereld. Een tocht in liefde en eenzaamheid, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

Ons verdict: MoviePulpers, geen Gouden Palm voor België dit jaar op Cannes, maar dat zal ons een worst wezen. We haalden wel 3 andere mooie prijzen op het Europese filmfestival met als grote winst de Grand Prix voor Lukas Dhont’s nieuwste film Close maar er zat ook een Prix du Jury in voor De Achter Bergen van Belgisch regisseursduo Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch. Deze ziet nu na lang wachten eindelijk het licht in Belgische bioscopen deze week; een Europese film waar we naar uit zagen, gezien onze liefde voor skiën, sneeuw & de bergen in het verleden.

Alessandro Borghi & Luca Marinelli in De Acht Bergen filmrecensie door Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

Hoe komt het dat de Belgische cinema het de laatste jaren zo goed doet? Ik denk dat het hoofdzakelijk te maken heeft met de manier waarop Belgische topregisseurs de camera hanteren, want zowel in Close als De Acht Bergen wordt het plot overgoten door prachtige beelden van landschappen & natuur. Ze gaan daarbij Oscar-regisseurs zoals Alejandro González Iñárritu & Chloé Zhao achterna, want De Acht Bergen is op het vlak van camerawerk & cinematografie een ode aan bergketens over de hele wereld met zo weinig mogelijk special effects en zoveel mogelijk natuurlijk licht. Wat een legendarisch camerawerk. Een ander aspect dat opvalt, is de manier waarop Vlaamse topregisseurs kunnen wisselen van stijl alsof het niets is. Een film maken op z’n Frans of in meer Italiaanse stijl? Het lijkt een werk van niks voor Felix Van Groeningen die met Le Otto Montagne een Italiaanse klassieker zoals La Meglio Gioventù achterna gaat of menig werk van Paolo Sorrentino zoals La Grande Bellezza, Youth of Loro. Dat soort films moet je liggen als kijker, maar binnen zijn genre is het meesterlijk. Door Beautiful Boy is het Van Groeningen’s oog voor acteertalent ook verbetert, want hij doet er goed aan door Italiaanse acteurs met internationale allure zoals Luca Marinelli & Alessandro Borghi te betrekken bij zijn verfilming. Beiden zetten de puntjes op de i door een prachtige prestatie neer te leggen met vriendschap als Noordster. Tot slot is Les Huit Montagnes zoals verwacht een stukje te lang en rond de ontknoping misschien niet zo verfijnd af, maar opnieuw is het een waardige filmproductie waar we als Belgen zeer trots over mogen zijn.

Met andere woorden, De Acht Bergen is een zeemzoete ode van Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch aan de Italiaanse Alpen met een Italiaanse touch van eeuwige vriendschap. Nu te zien in Belgische bisocopen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter