The Creator filmrecensie door Gareth Edwards

The Creator filmrecensie door Gareth Edwards

The Creator recensie door Gareth Edwards The Creator *** 1/2

Regie: Gareth Edwards (Rogue OneGodzilla)

Met John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe, Ralph Ineson, Benedict Wong, Amar Chadha-Patel, Veronica Ngo, Marc Menchaca, Sturgill Simpson, Robbie Tann, Daniel Ray Rodriguez,…

Speeltijd: 133′

Ga kijken als je hield van District 9, Avatar & Captive State.

Het verhaal: Te midden van een futuristische oorlog tussen het menselijk ras en kunstmatige intelligentie wordt Joshua, een geharde ex-special forces-agent die rouwt om de verdwijning van zijn vrouw, gerekruteerd om Nirmata, de ongrijpbare architect van geavanceerde AI die een mysterieus wapen heeft ontwikkeld met de kracht om de oorlog en de mensheid zelf te beëindigen, op te sporen en te vermoorden. Joshua en zijn team van eliteagenten reizen over de vijandelijke linies, naar het donkere hart van de door AI bezette gebieden van Nieuw Azië om er vervolgens achter te komen dat het wereldwapen dat hij moet vernietigen een AI is in de vorm van een jong kind.

Madeleine Yuna Voyles in The Creator recensie door Gareth Edwards

Ons verdict: MoviePulpers, aan het tempo waarop Dave Filoni de harten van Star Wars-fans vult, gaan we ooit nog eens vergeten wie er effectief in de regiestoel zat bij de Star Wars-klepper Rogue One. Nee, dat was niet Dave Filoni voor alle duidelijkheid (ook al gaan er geruchten dat hij sommige scènes geregisseerd zou hebben), maar eerder Gareth Edwards, één van de weinige regisseurs die zijn stempel nog mocht doordrukken op een productie van een film uit de franchise Far Far Away. Dat dit niet van een leien dakje is gelopen, kunnen we zien in The Creator waarin de Brit voor het eerst sinds een lange afwezigheid opnieuw aan het werk gaat voor Hollywood.

Ken Watanabe in The Creator filmrecensie door Gareth Edwards

Dat Gareth Edwards een naam is om naar uit te kijken na bijna 7 jaar van het podium te zijn verdwenen, illustreert volgens ons de eerste Godzilla-film. Zijn typische manier om gigantische objecten zoals monsters, AT-ATs of in dit geval ruimtetuigen voor de camera te plaatsen (kikvorsperspectief anyone?), is tot op vandaag ongeëvenaard in de filmindustrie. Maar met The Creator gaat hij verder dan hij zelf ooit is gegaan door concept & production design verder te laten spreken dan de personages of het verhaal zelf. De post-apocalyptische wereld die Edwards samen met Chris Weitz heeft uitgetekend, spreekt tot de verbeelding en neigt met zijn niet zo rooskleurige toekomst naar een District 9 met een vleugje Aliens er over heen. In heel wat opzichten zit er heel veel James Cameron in The Creator: ik denk maar de manier waarop het hele plot worden gebracht (natives tegen de aggressor zoals in Avatar) of de manier waarop de antagonisten worden geportretteerd (Allison Janney kan je gerust de Kolonel Miles Quaritch van de boel noemen). De prachtige locaties van Thailand in combinatie met de eerder genoemde decors helpen ook om The Creator zijn eigen identiteit te geven binnen het science fiction genre (zoals Zuid-Afrika dat een beetje was voor District 9). De knipoog naar Apocalypse Now kondigen we overigens ook wel waarderen.

xxxxx

Verwijzingen naar (science fiction) filmklassiekers die hun waarde hebben bevestigd, is een goed teken, maar het toont misschien ook wel dat Edwards niet bijzonder origineel is met The Creator. Op het vlak van story telling & film editing had hij ook wat beter zijn best kunnen doen, gezien de krachtige momenten wat verloren gaan in het hele gebeuren, hoewel we meermaals ontroerd waren door de prestatie van de trinity John David Washington, Madeleine Yuna Voyles & Gemma Chan. Tot slot ga je het ons niet vaak horen zeggen, maar The Creator had nu eenmaal meer speelduur nodig, want het einde zit zo propvol plotwendingen dat ze spijtig genoeg niet heel goed tot uiting kwamen (moon colonies, euh say what?).

Kortom, met The Creator toont regisseur Gareth Edwards, de meester van sci-fi-genre in kikvorsperspectief, opnieuw zijn brandende ambitie. Vanaf deze week in Belgische bioscopen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter