The Matrix 4DX recensie in Kinepolis Antwerpen

Matrix 4DX posterThe Matrix *****

Regie: The Wachowski Brothers (V for Vendetta, Cloud Atlas)

Met Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano,…

Speeltijd: 505′ in totaal

Ga kijken als je hield van Blade Runner, Star Wars, Swordfish & Minority Report.

Het verhaal: Mr. Anderson is een gerespecteerde computerprogrammeur die zijn nachten doorbrengt als de hacker Neo. Op een nacht wordt hij gecontacteerd door Trinity die hem vertelt dat hij in groot gevaar is en zijn leven op het spel moet zetten om de waarheid achter The Matrix te ontdekken.

Ons verdict: Als er één franchise was in de jaren 2000 die Marvel voor was, dan moet het The Matrix wel zijn geweest. Met ambitieuze verhaallijnen in games, kortfilms, animes & 3 blockbuster langspeelfilms is dit de enige franchise die tot op heden zo ver is gegaan om zijn mythologie te vertellen over de grenzen van de klassieke cinema. Maar het begon allemaal bij de originele Matrix-film die sinds deze week digitaal gerestaureerd is voor de enige echt 4DX-ervaring.

Carrie-Anne Moss & Keanu Reeves in the Matrix 4DX recensie

Als tiener had ik het genoegen om deze film als een openbaring met zijn duizenden gritty special effects & epische bullettime in de bioscoop mee te maken en gisterenavond bij de eerste 4DX-vertoning van The Matrix in België kwam deze herinnering terug tot leven. Met vibraties, lichteffecten, stompen in de rug & water in de ogen (de beste scène was op dat vlak de meloenen die in de markt aan flarderen werden geschoten door de Agents) kwam The Matrix opnieuw tot leven in Belgische bioscopen en komen legendarische scènes met castleden Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne & Hugo Weaving zoals de Lobby-, Helicopter– & de Kung Fu-scènes terug tot hun oorspronkelijk recht. De gerestaureerde beelden met een heerlijk vuile cinematografie van Bill Pope (waar enkel Swordfish nog in de buurt van kan komen) geven scènes zoals The Construct, The Desert of the Real & de vluchten van The Nebuchadnezzar menig cinefiel zoals mezelf weer kippenvel en ik zeg ook cinefiel omdat deze filmklassieker echt wel tot de allergrootste films van zijn tijd behoort. Er is zoveel onderliggende beeldspraak te vinden in de Matrix, van heerlijke filosofische verwijzingen naar Simulacra and Simulation van Jean Baudrillard & posthumanisme rond het lot, vrijheid & controle tot knipogen naar Alice in Wonderland & The Wizard of Oz en genrewissels zoals westerns, games & kung fu-films dat je deze film wel 100 keer kan bekijken en er nog iets kan uit halen (zonder dat de helft gewoon op social media te vinden is). Samen met de fabelachtige filmmuziek van Don Davis & liederen op de Matrix-soundtracks door Rage Against The Machines, Propellerheads & The Prodigy maken deze The Matrix tot de cyberpunk-film aller tijde en zonder meer één van de grootste films van de jaren 2000.

Kortom, wil je opnieuw een science fiction filmklassieker meemaken in Belgische bioscopen? Dan is The Matrix in 4DX een absolute must voor iedere cinefiel. Rep je reet naar Kinepolis!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter