Official Secrets recensie

Official Secrets recensieOfficial Secrets ****

Regie: Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine, Ender’s Game, Eye in the Sky)

Met Keira Knightley, Ralph Fiennes, Matt Smith, Indira Varma, Conleth Hill, Matthew Goode, MyAnna Buring, Rhys Ifans, Ray Panthaki,…

Speeltijd: 112′

Ga kijken als je hield van Snowden & Fifth Estate.

Het verhaal: Official Secrets vertelt het waargebeurde verhaal van Katherine Gun, klokkenluidster van de Britse geheime dienst die tijdens de aanloop naar de Irak-invasie in 2003, vertrouwelijke NSA-documenten lekte waarin een illegale spionageoperatie tussen de Verenigde Staten & het Verenigd Koninkrijk werd onthuld. Met een groot eigen risico publiceerde journalist Martin Bright het gelekte document in de Londense krant The Observer, waarna het wereldwijd de krantenkoppen haalde. Katherine werd door haar regering een verrader genoemd en beschuldigd van het overtreden van de zogenaamde Official Secrets Act. Katherine weigerde te buigen en bleef bij haar standpunt, ook al werd haar leven en dat van haar geliefden hiermee in gevaar gebracht.

Keira Knightley in Official Secrets recensie

Ons verdict: Verhalen rond klokkenluiders zijn niet zo wijd verspreid in Hollywood (zouden de CIA, NSA of FBI daar iets mee te maken hebben?). Recent waren er voorbeelden zoals The Fifth Estate & Snowden, beide films haalden geen grote hoogtes in onze ogen, maar wat we te zien kregen met dit stukje vergeten geschiedenis rond de Irakoorlog openden onze ogen aanzienlijk in het subgenre van intelligente spionage.

De kracht van Official Secrets ligt niet zo zeer bij de cast die getrokken wordt door de uitstekende acteerprestatie van Keira Knightley (we vergeven haar afschrijselijke prestatie uit The Nutcracker & the Four Realms even) maar ook een altijd sterke Ralph Fiennes, een solide Matthew Goode & een frivole Matt Smith, het is eerder een schoolvoorbeeld van hoe je een film perfect moet opbouwen als regisseur. De structuur van het verhaal, dat eveneens schitterend eindigt, verloopt in crescendo en is dan ook in zijn geheel om van te snoepen. Uitstekende werk van Gavin Hood die met Official Secrets zijn beste werk ooit aflegt en zichzelf opnieuw op de kaart zet na het geflopte X-Men Origins: Wolverine. Tot slot is het verhaal van Katherine Gun één die moet verteld worden en we kunnen jullie bevestigen dat Official Secrets daar 100% toe bijdraagt.

Kortom, Official Secrets wist ons aangenaam te verrassen. Vanaf deze week officieel te zien in Belgische bioscopen nadat hij reeds te zien was op zowel het Filmfestival van Oostende & Gent.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter