Judy recensie

Judy recensie op Film Fest Gent 2019Judy *** 1/2

Regie: Rupert Goold (True Story)

Met Renee Zellweger, Rufus Sewell, Michael Gambon, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Andy Nyman, Gemma-Leah Devereux, Royce Pierreson,…

Speeltijd: 118′

Ga kijken als je hield van Bohemian Rhapsody & Rocketman.

Het verhaal: Het trieste einde van de carrière van Judy Garland in de kijker.

Renee Zellweger schittert als Judy Garland in Judy recensie

Ons verdict: Als de naam Judy Garland je bekend in de oren klinkt, maar je geen idee hebt van waar, wees gerustgesteld. De 2-voudig genomineerde Amerikaanse Oscar-actrice is er immers al sinds eind de jaren ’60 niet meer, maar werd onsterfelijk vanwege haar rol als Dorothy in de originele verfilming van The Wizard of Oz uit 1939. Het leven van het kindersterretje van MGM werd echter nog nooit verteld in fictievorm en met de trend rond legendarische muziekpersonages vond de Britse regisseur Rupert Goold het tijd dat het tragische verhaal van actrice & zangeres Judy Garland eindelijk aan het licht mocht komen.

Renee Zellweger in Judy recensie

Het moet gezegd worden dat Judy gaat en staat met de acteerprestatie van de Britse actrice Renée Zellweger die iedereen altijd zal kennen vanwege haar rol als Bridget Jones, maar met Judy effectief de rol van haar leven speelt wat Liza Minnelli ook mag zeggen over de waarheid achter de film. Ze verdiende niet voor niks onlangs een Golden Globe voor deze rol. Zellweger laat op een heel eigenzinnige manier zien hoe fragiel & kwetsbaar Frances Ethel Gumm was ondanks de grootsheid van het filmicoon Judy Garland in die tijd. Muziekliefhebbers worden in de watten gelegd met o.m. heel wat bekende jazz-liedjes van Garland’s Grammy Award-album Judy at Carnegie Hall, maar het is een heel eind wachten tot we ‘Over the Rainbow’ eindelijk te horen krijgen en dan breekt er iets. Op een zeer melancholieke manier vat deze (laatste) zangprestatie de tragedie van haar leven samen. Daar ligt dan ook meteen de kracht van Judy, gezien het ons voor één of andere mysterieuze manier wist te raken zonder maar al te goed te begrijpen waarom. Het harde leven van een artiest met zijn up & downs kan ook gevoelige snaren raken, zo te zien. Tot slot is Judy met zijn speelduur van een dikke 2 uur toch een stuk te lang naar onze persoonlijke smaak.

Besluit: Judy is misschien geen Bohemian Rhapsody, maar de acteerprestatie van Renee Zellweger moet niet onderdoen tegenover Taron Egerton in Rocketman. Zonder meer de beste rol uit haar carrière. Zellweger is sowieso topfavoriet voor Oscar van Beste Actrice in 2020.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter