His Dark Materials recensie op Telenet Play

His Dark Materials recensie op Telenet PlayHis Dark Materials ****

Bedenker: Jack Thorne

Met Dafne Keen, James McAvoy, Ruth Wilson, Anne-Marie Duff, James Cosmo, Will Keen,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 55 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van The Witcher, Carnival Row & Golden Compass.

Het verhaal: Lyra Belacqua zou volgens een voorspelling de wereld kunnen redden, mits ze absoluut niet op de hoogte wordt gebracht van diezelfde voorspelling. Ze wordt grootgebracht in een school, met het idee dat haar ouders gestorven zijn in een zeppelin ongeluk. Haar oom, die geregeld op de noordpool op expeditie is, is het enige familie lid dat ze heeft. Wanneer haar oom Asriel weer eens op expeditie vertrekt na een enorme ontdekking over ‘Dust’, verandert alles voor Lyra. Kinderen, waaronder Lyra haar beste vriend, worden ontvoerd door Goblers. Op dat moment wordt Lyra toegewezen aan Marisa Coulter, ook een ontdekkingsreiziger als haar oom, en zij neemt haar mee naar Londen met de belofte op zoek te gaan naar haar beste vriend.

His Dark Materials recensie op Telenet Play

Ons verdict: Wanneer de titel The Golden Compass wordt uitgesproken, denken misschien velen aan de geflopte film The Golden Compass met Daniel Craig & Nicole Kidman. Maar er zullen vele anderen ook een (jeugd)sentimenteel gevoel hebben. Voor deze mensen hebben we goed nieuws, want HBO & BBC hebben samen hun tanden gezet in een nieuwe serie naar de gelijknaminge boeken His Dark Materials.

De cast van His Dark Materials recensie op Telenet Play

De HBO-reeks His Dark Materials probeert de wereld achter de boeken door Britse schrijver Philip Pullman uit te breiden en dat vergt wat geduld in het begin. De eerste aflevering is dan ook eentje waar je even moet doorbijten en was ook de reden waarom we deze serie tijdelijk parkeerde om te bespreken. Met de introductie van de wereld en zijn personages komt er nl. maar moeilijk tempo in.

Toch is het een aanrader om er doorheen te spartelen, want de wereld van Lyra is fantastisch op zijn eigen manier. Iedere persoon heeft een ziel in de vorm van een dier. Kinderen hun ziel, of daemon, kan nog veranderen van gedaante, maar wanneer de puberteit toeslaat zal ook de daemon een gedaante kiezen. De daemon fungeert zo ook als de beste vriend van een mens. Als de ene sterft zal de andere dat ook binnen de seconde doen. In deze fantasiewereld worden bestaande steden gebruikt, toch zien ze er net iets anders uit zoals wij ze kennen. De boeken spelen namelijk gretig met het idee dat er meerdere parallelle universa zijn waar mogelijk tussen gereisd kan worden.  Dust lijkt daar voor iets tussen te zitten en behalve het enorme avontuur dat Lyra ondergaat om haar beste vriend terug te vinden, is Dust steeds de onderliggende leidraad doorheen het hele seizoen. Mispak je vooral niet aan heel het magische concept. De serie kan bikkelhard uit de hoek komen en is op sommige momenten heel donker. Dit is daarom eerder een serie voor jongeren en volwassenen die niet genoeg kunnen krijgen van verfilmde fantasieboeken.

Dafne Keen in His Dark Materials recensie op Telenet Play

Moesten de fantasy en de prachtige CGI al niet genoeg overtuigen, dan zal de cast dat voor velen wel doen. Dafne Keen zal misschien heel erg ver nog een belletje doen rinkelen, want zij vertolkte de rol van Laura in Logan en liet als realistische X-23 een duidelijk indruk na bij vele comic book-fans. Ook in deze serie zet ze wederom in de schijnwerper een prachtige acteerprestatie neer. Ze wordt dan ook omringt door topacteurs zoals James McAvoy, Ruth Wilson, Anne-Marie Duff, James Cosmo en zelfs haar eigen vader Will Keen.  Ook de stemacteurs geven de serie een extra magisch moment. Zowel de stemmen van de Daemons als die van Iorek Byrnison, een bepantserde ijsbeer, zijn perfect gecast wat je alleen maar sneller meesleurt in deze serie.

Besluit: George R.R. Martin zei ooit dat The Golden Compass één van de redenen was waarom hij nooit zijn boeken in films wilde laten gieten. Er gaat te veel verloren. His Dark Materials van Philip Pullman heeft nu vele jaren later die rechtzetting gekregen. De film was oké, maar de serie is zoveel beter. Nog beter nieuws is dat we niet te lang moeten wachten op seizoen 2. Beide seizoenen zijn bijna achter elkaar gemaakt en de opnames voor het tweede seizoen zijn in december geëindigd. De serie mag dan ook een vruchtbare samenwerking genoemd worden tussen BBC en HBO.

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter