Jojo Rabbit recensie

Jojo Rabbit recensieJojo Rabbit ****

Regie: Taika Waititi (Thor: Ragnarok)

Met Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Archie Yates, Joe Weintraub, Stephen Merchant,…

Speeltijd: 108′

Ga kijken als je hield van The Death of Stalin, Three Billboards Outside Ebbing Missouri & de humor in Inglorious Basterds.

Het verhaal: JoJo Rabbit is een satire die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en een eenzaam Duits jongetje volgt wiens wereldbeeld op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje op zolder verstopt. Bijgestaan door dwaze denkbeeldige vriend Adolf Hitler moet Jojo zijn onvoorwaardelijke nationalisme onder ogen zien.

Jojo Rabbit recensie

Ons verdict: Lachen met Hitlers en de nazi’s is nooit het favoriete thema geweest van yours truely. Niet omdat ik in het geheim een nakomeling van Verdinaso zou zijn, maar eerder vanwege het feit dat ik haat in het algemeen nooit een platform wil geven. Toch kan ik het af en toe pruimen als ik terugdenk aan The Great Dictator door Charlie Chaplin of recentelijk nog Inglourious Basterds en bij dit lijst mag je gerust JoJo Rabbit plaatsen door regisseur Taika Waititi.

Sam Rockwell schittert in JoJo Rabbit recensie

Want hoewel satire een trend is de laatste jaren in Hollywood-films, worden er te weinig sarcastische films gemaakt en laat dit nu één van de sterke punten zijn van JoJo Rabbit. Wat JoJo Rabbit echter uniek maakt, is zijn balans tussen komedie & tragiek die in deze Tweede Wereldoorlog-film een hele andere dimensie krijgt, gelijkaardig als cabaret als het ware. De hele cast met Sam Rockwell aan kop spelen de pannen van het dak en op het vlak van speelduur & structuur is JoJo Rabbit on point. Tot slot komt regisseur Taika Waititi opnieuw zoals bij Thor Ragnarok wat flauw uit de hoek met zijn vele grappen, maar het is een stuk meer aanvaardbaar dan voorheen.

Kortom, Jojo Rabitt is een dikke aanrader. Mocht JoJo Rabbit 20 jaar geleden zijn verschijnen, zou het sowieso de grote Oscar-winnaar van zijn jaar zijn. Anno 2020 lijken minder en minder mensen zich te ergeren aan extreem-rechts nationalisme, dus is de controverse van Hitler verdwenen?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter