Blogtalk #11: 2007 @ The Movies

American Gangster posterHet jaareinde komt met rasse schreden dichterbij. Naast schransen, zuipen en pakjes betekent dit natuurlijk ook lijstjestijd. 2007 was voor mij een bijzonder fijn filmjaar met zeer veel sterke films uit mijn favoriete genres, de actiethriller en de misdaadfilm. Hieronder vind je mijn persoonlijk verdict over het kijkvoer van het voorbije jaar. Voor één keer heb ik gebruikt gemaakt van halve sterren om de rating toch iets te nuanceren. Alle commentaren zijn zoals steeds welkom.

Blogtalk is een initiatief van verschillende filmblogs uit de lage landen: At The Movies, Boy Meets Girl, Popcorn Movieblog, en Tagoean. Check ze zeker ook een keer uit!


10 The Good German****

Geslaagde hommage aan de film noir uit de gouden jaren ’40 die door het grote publiek jammer genoeg compleet werd genegeerd.

9 Apocalypto****

Dit spectaculair kijkstuk is het resultaat van een even geschifte als geniale filmmaker, die ver weg van Hollywood, zijn innerlijke demonen loslaat op de argeloze kijkers.

8 Zodiac****

David Fincher returns to form met deze onorthodoxe serial killer thriller die baadt in het glorieuze licht van de klassieke Hollywoodcinema uit de jaren ’70.

7 We Own The Night****

James Gray (één van de meest onderschatte hedendaagse cineasten) schenkt ons een old skool misdaadthriller met een cast vol klasbakken en de schroeiend hete Eva Mendes.

6 The Good Shepherd****1/2

Robert De Niro maakt zijn misdaden tegen het witte doek van de afgelopen jaren goed met een, op Coppola’s leest geschroeid, episch drama over de tumultueuze beginjaren van de CIA.

5 Michael Clayton****1/2

Cinema voor en door volwassenen met een pakkend verhaal, een trefzekere regie en een grootse George Clooney die zijn glamourboy-imago ver achter zich laat.

4 The Bourne Ultimatum*****

Het haast perfecte sluitsluk van de eerste echte klassieke actietrilogie van de 21ste eeuw. Met dank aan de ultrakinetische regie van Paul Greengrass en Matt Damon in zijn beste rol ooit.

3 Die Hard 4.0*****

John McClane (Bruce Willis is werkelijk geboren voor deze iconische rol) is eindelijk terug en geeft alle in spandex gestoken superhelden het nakijken met zijn onnavolgbare mix van kick ass actie en gortdroge oneliners. Yippee-ka-yee Mothafuckah!

2 Eastern Promises*****

Een geniale Cronenberg en een sublieme Mortenson geven ons een ultrageweldadige maar ook volstrekt unieke en meeslepende kijk op het medogenloze Russische maffia-milieu.

1 American Gangster*****

Eén meesterlijke cineast (Ridley Scott), twee rasacteurs (Washington & Crowe), een motherfucker van een waargebeurd verhaal en een stomende soundtrack leveren de beste film van het jaar en de strafste misdaadfilm van de laatste 10 jaar.

American Gangster

Stinker van het jaar: Taxi 4°

Waarschijnlijk niet de slechtste film van het jaar (die heb ik hopelijk gemist), maar zeker en vast de grootste teleurstelling. Als fan van de vorige Taxi-films keek ik met het schaamrood op de wangen naar dit beschamend excuus voor een sequel.

Filmbabe van het jaar: Megan Fox in Transformers****

Megan Fox in Transformers
Verder zag ik zeer veel straffe tv op dvd: The Sopranos S6 part II*****, Rome S2*****, Entourage S3*****, The Shield S4*****, The Wire S3*****, Battlestar Galactica S2*****, … to name a few.

Voor 2008 kijk ik het meest uit naar: No Country For Old Men, Rambo, Righteous Kill, Indiana Jones and The Kingdom of The Crystal Skull, Valkyrie, The Dark Knight en natuurlijk Bond 22.

Filmische groeten

16 gedachten op “Blogtalk #11: 2007 @ The Movies”

 1. voor mij staat The Bourne Ultimatum op het hoogste schavotje, gevolgd door The Good Shepherd. Van jouw top drie heb ik nog geen enkele gezien *schaamrood*

  Verder krijgt Transformers van mij goede punten, niet in het minst om de schep nostalgie en de frisse verschijning van Megan Fox.

  Op DVD heb ik genoten van 300, Night at the Museum en Shrek 3.

  Qua stinkerds zat er voor mij een serieus geurtje aan Evan Almighty en het hele gedoe rond Prisonbreak, 24, Grey’s Anatomy, Lost en al die andere modderfokking feuilletons!

  Please wait...
 2. Drie film gemeenschappelijk, ik heb nog heel wat leuke films te zien in 2008 :)
  Prettige feestdagen!

  Please wait...
 3. We Own The Night heb ik dus nog niet gezien en heb er al veel goeds van gehoord.

  Kijk jij echt ook niet een beetje uit naar The Dark Night?

  Please wait...
 4. Mijn persoonlijk top 10’tje vant jaar:

  300
  Ratatouille
  Bourne Ultimatum
  Beowulf
  Shoot em up
  Sunshine
  Number 23
  Transformers
  Planet Terror
  Stardust

  En Megan Fox is inderdaad babe vant jaar! Zalige tattoo op haar zij!!

  Please wait...
 5. ik zal ook even een lijstje plegen:

  1. Die Hard 4.0
  2. The Born Ultimatum
  3. Shrek 3
  4. The Good Shepherd

  American Gangster moet ik nog zien en afgaande op de besprekingen overal zal die de top vijf vervolledigen. Op welke plaats weet ik nog niet…

  Zalig Kerstfeest !!!!

  Please wait...
 6. Al bedankt voor de bijdrage iedereen!

  En Dave,

  Uiteraard kijk ik uit as hell naar The Dark Knight (gewoon domweg vergeten), k heb em er dan ook bijgezet!

  Merry X-Mas

  Please wait...
 7. Ik kan me behoorlijk vinden in jouw lijstje, Kenneth. We Own The Night heb ik zelf nog niet gezien, maar dat maken we voor het eind van 2007 nog goed!
  Twee opmerkingen toch:
  – Die Hard 4.0 in deze top 10 van beste films van 2007 vind ik een uitermate vreemde keuze. Twee sterren maximum voor de CGI :-)
  – Waar staat Ratatouille in je lijstje? Eén animatiefilm had er nu toch wel mogen instaan :-), niet?

  Please wait...
 8. Ik ben nu eenmaal een Die Hard-fan van John McClane. So sue me Stefaan :-)! Ratatouille was inderdaad uitstekend (net als Planet Terror, Shoot Em Up, Blood Diamond en Harsh Times) maar ja, er zijn beperkingen aan een top 10 hé.

  Please wait...
 9. Eerlijk gezegd heb ik van dit lijstje maar 4 films gezien. Apocalypto vond ik verschrikkelijk deprimerend en overdreven gewelddadig. Maar ja, ieder zijn mening. Voor mij stak Michael Clayton er met kop en schouders bovenuit door fantastische vertolking van de charismatische Clooney die hiermee bewijst dat hij meer in huis heeft dan zijn looks!

  Please wait...
 10. Kenneth’s lijstje circuleert helemaal rond het genre dat hij graag ziet (drama). Persoonlijk ben ik iemand die over genres heen ziet en probeer een film te waarderen in zijn genre. Ratatouille is zo’n voorbeeld die in zijn genre gewoon samen met de Shrek-films aan de top bengelt. Van Apocalypto moet ik zeggen dat ik hem ook niet zo denderend vond. Veel te Mel Gibson en veel te krankzinnig/geweldadig. The Good Shepherd vond ik zeer ontgoochelend: tof concept, maar veel te lang, pff. Ik viel bijna in slaap, maar bon. Ik heb 5 films gezien van de top 5 van Kenneth en ergens kan ik zijn keuze begrijpen. Waar was de goede science fiction dit jaar eigenlijk?

  Please wait...
 11. Met spijt in het hart, want ik vind het echt jammer, moet ik bekennen dat ik een aantal films uit jouw lijstje nog niet heb gezien. Dit gezegd zijnde, deze die ik wel al gezien heb zijn top tien waardige films, mooie lijst!

  Verder heb ik nog twee vraagjes: 1 ben je eventueel geinteresseerd om linkjes te ruilen op de site? Maar mijn links zijn momenteel wel kapot die komen weldra terug in orde. En 2 mag ik es weten welke wordpress plugin jij gebruikt voor je polls ik zoek al lang een goed werkend systeem?! Alvast bedankt!

  Groeten Stijn

  Please wait...
 12. Hey Stijn,

  Linkje is toegevoegd aan de Blogroll. Ik wacht op het jouwe :-). Wat die plugin betreft: Dat vraag je best even aan onze admin Joris(@moviepulp.be).

  Please wait...
 13. Dax,

  Ten eerste hou ik ook van films uit quasi alle genres. En drama op zich is zeker niet mijn favoriet. Maar goed, even over jouw top 10 :-):

  Weinig kritiek, zo vond ik Transformers, Shoot Em UP, Ratatouille en Planet Terror ook heel sterk (ze vielen net buiten mijn top 10 zoals gezegd). Maar zo’n (bangelijk verpakte) HOLLE doos als 300 op één zetten, daar kan ik niet bij. Ik hou nu éénmaal van films met een verhaal. Beowulf, Stardus, Sunshine en The Number 23 moet ik nog steeds zien dus mijn verdict daarover volgt zeker later.

  Enfin

  Grtz en nog prettige feestdagen hé makker!

  Please wait...
 14. Zoals je enkele postjes hoger kan lezen verdient Gone Baby Gone nog een plaatsje tussen de topfilms van 2007. Ik geef het maar even mee voor de geïnteresseerden :-)!!!

  Please wait...
 15. Hey Dax,

  Gisteren heb ik (eindelijk) Sunshine gezien op DVD. Ik moet moet bekennen dat het een zeer sterke SciFi-film is: magistraal in beeld gebracht, een mooi opgebouwde spanningsboog, uitstekende acteurs en originele plotwendingen. Zeker **** waard. Definitely één van de runners up voor mijn top tien van 2007. Jammer dat ik dit pareltje in de bioscoop gemist heb.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter