K3 Love Cruise recensie

K3 Love Cruise posterK3: Love Cruise *

Regie: Frederik Sonck (Flin & Flo)

Met Klaasje, Hanne & Marthe van K3, Jacques Vermeire, Sven De Ridder, Ashley Ntangu, Maartje Van Neygen,…

Speeltijd: 90′

Ga kijken als je hield van FC De Kampioenen.

Het verhaal: De nieuwe meisje van K3 Klaasje, Hanne & Marthe gaan op cruise en dat betekent dolle pret.

Klaasje, Hanne & Marthe in K3: Love Cruise

Ons verdict: De Vlaamse Film zit weer in een dipje. 2015 mocht dan een knaljaar zijn aan de Belgische box office, anno 2017 breekt Le Fidèle geen potten meer en lijken we niet meer op te kijken van Vlaamse films zoals De Premier of Het Tweede Gelaat. Sterren zoals Astrid Bryan/Nuyens trekken ook geen volk meer naar de bioscoop (tenzij het gratis is). Wat trekt er nog wel volk? FC De Kampioenen, K3 en animatiefilms zoals Bigfoot Junior. Joy! Maar voor hoelang nog?

Los van het feit of je de jonge meidengroep, die bijna 2 miljoen kijkers aan de buis wist te kluisteren met K3 zoekt K3 leuk vindt of niet, ik heb een probleem met de commerciële aard van het beestje in Studio 100. Onlangs had ik het genoegen om in aanraking te komen met de wondere wereld van Studio 100 tijdens de Grote Sinterklaasshow en je ziet de arrogantie van dat bedrijf om een volksfiguur zoals Sinterklaas te gebruiken voor het promoten van hun personages en figuren zonder een Ketnet daar maar enigszins in te integreren. Ik voel er een zekere aversie tegen, mede vanwege het feit dat ik nooit ben opgegroeid met zaken zoals Samson & Gert. En kinderen zien dit ook. OK, toegegeven, K3 is populair bij de 6- tot 14-jarige meisjes onder ons en op zich is dat mooi, maar wat doen ze met een film zoals K3: Love Cruise? De commerciële belangen doorduwen en de cast van K3 overwegend meer ‘Hollander’ maken. Een Benelux-film maken van K3: Love Cruise en de Belgen weer de grapjas te laten uithangen vanwege hun schattige accentje is zo cliché dat het slecht wordt. En dat typeert K3: Love Cruise als een irritante film voor de Vlaming.

Waarom dit pleidooi? Een regisseur zoals Jan Verheyen neemt geen risico meer om een film te lanceren zonder Vlaamse elementen en dat vinden wij een slechte evolutie. Waar is de culturele vrijheid? Het geeft ook mediabedrijven zoals Studio 100 en Persgroep een slechte naam, want ze hebben niet meer de allure van begin jaren 2000. De Vlaamse mediabedrijven krijgen het zwaar te verduren tegen de technologiegiganten van deze wereld zoals Netflix, Apple, Disney & ga maar verder. De nieuwe mediagroep K3 mag dan misschien een revelatie zijn voor het bedrijf van Gert Verhulst, een app zoals Stievie (veel te laat) op de markt brengen en niet dezelfde features geven als de concurrentie maakt je dood. Niet weten hoe je moet omgaan met de culturele verschillen tussen België en Nederland maken je dood. Een film zoals K3: Love Cruise kan je misschien wel geld opleveren, maar het zal op lange termijn geen harten stelen zoals pakweg een Coco of een Frozen wel kan als je de commerciële belangen zo vooruit duwt.

Kortom, er zijn zaken die uit de bioscoopzalen verbannen mag worden en dat is zowat alles wat met K3 te maken heeft. K3: Love Cruise is dan misschien een stapje in de betere richting tegen zijn voorgangers, het blijft nog steeds ver van waar we in Vlaanderen naartoe moet gaan.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter