MoviePulpers, de rechtszaak rond mediafiguur Bart De Pauw komt op kruissnelheid nu VTM met de reportage van Telefacts Nu naar buiten is gekomen rond de Vlaamse #MeToo-problematiek. De voorbije dagen wist De Morgen & HLN heel wat exclusieve informatie te hebben over de zaak Bart De Pauw en met Telefacts Nu op VTM Go naderen we een nieuw hoogtepunt in de saga. Want het is duidelijk dat publieke & private bedrijven bijna haaks tegenover elkaar staan rond de feiten van de zaak. Wie heeft er gelijk? Waar ligt de waarheid?
Even een stap terug, een reeds prominente dames in de Vlaamse televisie-industrie waaronder Maaike Cafmeyer, Ella-June Henrard & Lize Feryn hebben in 2017 actie ondernomen tegen het gedrag van programmamaker & schrijver Bart De Pauw. Dat weten we inmiddels omdat het grensoverschrijdend gedrag van De Pauw nu een rechtzaak is geworden in Mechelen. Vlaanderen is halstarrig op zoek naar antwoord op de vraag of de geliefde creatieveling nu effectief de Vlaamse Harvey Weinstein is of niet. Op die vraag heeft VRT & Mediahuis al een antwoord geformuleerd, maar VTM liet Ines de Vos, de vrouw van Bart De Pauw, aan het woord in de zaak en de eerste commerciële zender van België geeft een meer genuanceerde blik op de feiten en is daarbij niet schuw om de Vlaamse openbare omroep af en toe in een slecht daglicht te plaatsen. Maar laat ons duidelijk zijn bij MoviePulp: Sorry, maar de reportage van Telefacts Nu rond Bart De Pauw is schaamteloos entertainment die geen respect toont voor de slachtoffers en de integriteit van het gerecht. Het toont opnieuw hoe ver we in België staan tegenover het respect van minderheden en het feit dat we respect moeten hebben als vrouwen aangeven dat hun grens is bereikt. Is De Pauw publiekelijk te hard aangepakt? Misschien wel. Verdiende Koekentroef het om met de grond gelijk gemaakt te worden? Nee. Moet De Pauw’s werk geschrapt worden in de Vlaamse filmgeschiedenis? Absoluut niet, de man is een creatief genie. Maar het wordt tijd dat het minimaliseren van cyberpesten of digitaal behagen anno 2020 serieus wordt genomen en niet meer door de beugel kan. Alsook het respecteren van privacy voor publieke personen door mediabedrijven kan in onze ogen absoluut niet voor een zaak is afgehandeld. GDPR zou hiervoor moeten staan en niet de zoveelste discussie rond cookies, Belgische Privacycommissie. En als De Pauw daarbij in het vizier is gekomen na zijn gedrag, dan is dit een zeer spijtige zaak, maar als je meermaals flirt met een getrouwde vrouw & kinderen op zak, dan wordt het tijd dat je jezelf even in de spiegel bekijkt. Bovendien moet je weten dat als je zaken doet met een openbare omroep dat zulk gedrag kan escaleren en schade aan bedrijfsactiviteiten kan berokkenen.
Kortom, klein bommetje in Vlaams medialandschap, MoviePulpers, onder het motto #popcorntime. Waar ligt de waarheid? Ergens in het midden, maar rechters zullen het bepalen (veel te laat na de feiten overigens en hopelijk met een jury of rechter die mee gaat met zijn tijd).
Oh btw, het is echt niet OK, DPG Media, om tussen de 2 delen de serie Fair Trade met Ella-June Henrard op Streamz te promoten omdat zij een deel is van de strafprocedure. Dat is het toppunt van ongepaste reclame!