Promising Young Woman recensie

Promising Young Woman recensiePromising Young Woman ***

Regie: Emerald Fennell (Careful How You Go)

Met Carey Mulligan, Alison Brie, Adam Brody, Clancy Brown, Bo Burnham, Christopher Mintz-Plasse, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Alfred Molina,…

Speeltijd: 113′

Ga kijken als je hield van Joker & Kill Bill.

Het verhaal: Cassie had een veelbelovende toekomst tot een mysterieus incident haar leven omgooide. Sindsdien is niets in haar leven nog wat het lijkt en leidt ze een dubbelleven. Overdag is ze een charismatische, veelbelovende jonge vrouw, ‘s nachts struint ze elke nachtclub af waar ze zich dronken voordoet om zich te laten oppikken door zogenaamd bezorgde mannen. Tot op een dag een onverwachte ontmoeting haar de kans geeft om haar verleden recht te zetten.

Carey Mulligan in Promising Young Woman recensie

Ons verdict: De ironie. Net voor de hele Oscarcampagne noemde een Amerikaanse filmcriticus Promising Young Woman nog mager vanwege het feit dat Carey Mulligan niet het talent heeft van een Margot Robbie. Of moeten we lezen sex appeal? Het enige wat wij bij MoviePulp.be daarop kunnen zeggen, is “smaken verschillen”, maar het moest dan ook weer een man zijn die deze kritiek moest spuien op een film die net wil ingaan tegen de mainstream (mannelijke) stroming. Of moeten we zeggen meegaan met de #MeToo-stroming?

Carey Mulligan in Promising Young Woman trailer

We vinden het dan ook zeer moeilijk als man om Promising Young Woman te beoordelen. Niet dat ondertekende zichzelf niet objectief kan opstellen, maar we leven nu eenmaal in een door mannen gedomineerde wereld waarin regisseurs doorheen de decennia al een zekere kunde & reputatie hebben kunnen opbouwen, terwijl regisseuses nu eenmaal daar niet de kans toe kregen. Misschien kunnen we wel hetzelfde zeggen over filmrecensenten en daar vallen wij met onze bijzonder mannelijke redactie ook onder.

Carey Mulligan in Promising Young Woman recensie

Opnieuw zien wij niet dat debutante Emerald Fennell met Promising Young Woman de boel vlot bij elkaar brengt. Ze probeert wel met heel wat referenties naar Joker & Kill Bill, maar de editing loopt stroef, de muziek begint niet op de juiste moment, de dialogen zijn niet uitdagend genoeg, de personages sleuren jou niet in het verhaal, de scènes staan te los van elkaar en ga maar verder. De producente van Killing Eve toont voorlopig niet de finesse van een Greta Gerwig, hoewel je ons niet hoort klagen over de geslaagde mise-en-scène. Promising Young Woman staat eigenlijk op 2 pilaren: Enerzijds de verhaallijn die met zijn vele plotpunten de clichés waarmee vrouwen dagelijks hebben te maken, mooi aanbod laten komen (vandaar de Oscar veronderstellen we) en anderzijds actrice Carey Mulligan die echt wel weet wat ze doet als actrice in een hoofdrol. Op dat vlak sloeg de freelance filmrecensent effectief de bal mis en ook The Academy die gerust Carey Mulligan de Oscar had mogen geven voor Beste Actrice.

Kortom, we hadden meer verwacht van Promising Young Woman met de sterke Carey Mulligan, maar wie zijn wij mannen om te bepalen of deze film goed is?

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter