Joker Blu-Ray recensie

Joker Blu-Ray recensieJoker **** 1/2

Regie: Todd Philips (The Hangover-franchise)

Met Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Shea Whigham, Brett Cullen, Brian Tyree Henry, Glenn Fleshler, Bill Camp, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson,…

Speeltijd: 122′

Haal deze intense film, die mosterd haalt bij zowel Scorsese als de originele Batman, nu in huis op (4K) Blu-Ray en DVD.

Het verhaal: Arthur Fleck is een gefrusteerde eenzaat die het wil maken als comedian in de mean streets van Gotham City. Hij komt terecht in een spiraal van geweld en waanzin … .

Joaquin Phoenix in Joker recensie

Ons verdict: Wie een tiental jaar geleden had voorspeld dat een film gebaseerd op een comic personage, van de regisseur van The Hangover, anno 2020 één van de frontrunners zou zijn tijdens de nakende Oscarceremonie, was waarschijnlijk zelf afgevoerd richting een kamertje met gewatteerde muren. Maar het is zo: de kans dat Joker komende zondagnacht met minstens 1 blinkend beeldje uit een belangrijke categorie naar huis gaat is immens groot.

Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker

Het zou alle overtrokken controverse bij de release, en de prekerige speeches van Joaquin Phoenix eerder dit jaar ten spijt, ook volkomen terecht zijn. Na The Irishman en Once Upon A Time in Hollywood was Joker de enige film uit 2019 die ons compleet van onze sokken wist te blazen. Dat heeft veel te maken met de (weliswaar van Taxi Driver/King of Comedy ‘geleende’) rauwe en grimmige ‘70s New York sfeer en cinematografie te maken, de fantastische soundtrack en de doorleefde dialogen. Maar de meeste eer gaat toch naar Joaquin Phoenix zelf. Na Jack Nicholson & Heath Ledger slaagt hij erin om alweer een Joker voor de eeuwigheid neer te zetten. Het ziekelijke magere lijf, de maniakale lach en de maniërismen van een schizophrene psychopaat; het zit allemaal akelig juist.

Joker bracht ook verrassend, voor wat in essentie een doorleefd drama is, meer dan 1 miljard dollar op aan de box-office. Dus een sequel zal allicht niet al te lang op zich laten wachten. Wij hopen wel dat ze er hun tijd voor nemen, en niet gaan voor een snelle cash-in. Niet elke comic verfilming heeft een universum nodig. Dat lesje hebben ze hopelijk geleerd bij DC?

Besluit: Joker is de eerste must-own schijf van 2020 (links naar iTunes, bol.com & MediaMarkt hier). Al ligt dat niet echt aan de extra’s op de Blu-Ray die hoewel interessant, samen nog geen 30 minuten in beslag nemen. Waar zijn de tijden wanneer zelfs kleinere releases een full-blown making-of meekregen?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.