F9 The Fast Saga recensie in IMAX

F9: The Fast Saga recensie in IMAX

F9: The Fast Saga recensie in IMAXFast & Furious 9 ** 1/2 in IMAX ***

Regie: Justin Lin (Fast Five, Star Trek Beyond)

Met Vin Diesel, Michelle Rodriguez, John Cena, Tyrese Gibson, Nathalie Emmanuel, Ludacris, Charlize Theron, Hellen Mirren,…

Speeltijd: 145′

Ga kijken als je hield van James Bond- & de recente films uit de Fast & Furious-franchise.

Het verhaal: Dom Toretto leidt een rustig leven samen met Letty & zijn zoon Brian. Maar een gevaar zal hun welverdiende rust verstoren. Zijn team moet samenkomen om een einde te maken aan een wereldwijde samenzwering onder leiding van de meest bekwame moordenaar en de succesvolste chauffeur die ze ooit hebben ontmoet. Deze man met bovenmenselijke capaciteiten is niemand minder dan Dom’s verlaten broer, Jakob. De actie vindt plaats over de hele wereld, van Londen tot Tokio, van Midden-Amerika tot Edinburgh, van een geheime bunker in Azerbeidzjan tot de bruisende straten van Tbilisi. Onderweg zullen oude vrienden herrijzen en oude vijanden terugkeren, zal de geschiedenis worden herschreven en wordt de ware betekenis van familie als nooit tevoren op de proef gesteld.

F9: The Fast Saga recensie in IMAX

Ons verdict: F9… Fast & Furious 9… De 9de film van een filmreeks over getunede auto’s, basically. Klopt. Deze franchise had al lang gestopt moeten worden, maar kijk, het heeft een ongelooflijke hoop (auto)fans en het is een van de enige films voor volwassenen die nog zolang teert. Dus op zich, zie je ons niet klagen, vooral om het feit dat er heel wat prominente acteurs & actrices de franchise blijven vervoegen. Deze keer zijn we iets minder enthousiast met John Cena, na The Rock opnieuw een gewezen worstelaar, die de cast vervoegt als de verloren broer van Vin Diesel en de zogenaamde Fast Saga nieuw leven in te blazen.

F9: The Fast Saga recensie in IMAX

Met een naam zoals Justin Lin hadden we een goed oog op F9: The Fast Saga, gezien de man nog steeds een van de sterkste films uit de franchise neerzette (nl. Fast Five), maar hij springt net met de hakken over de sloot in zijn 5de poging. Veel is daarbij niet zijn verdienste. Ik denk maar bvb. aan de heerlijke soundtrack van F9 die de film overeind houdt. Andere dingen zoals de flauwe oneliners, conventionele editing en de bombastische stunts met special effects volgen datgene wat de man reeds neerzette met Fast & Furious 6, dus weinig nieuw onder de zon. Maar het is vooral producent Vin Diesel die de bomen door het bos niet meer ziet. Zijn freud met Dwayne Johnson gesteund door Tyrese Gibson zorgde voor een splitsing in de franchise met Hobbs & Shaw (wat nooit goed is), terwijl hij altijd de eerste is om te zeggen dat de franchise om familie & hechte vriendschap gaat. Dat is één zaak, maar laat ons ook iets anders zeggen: We gingen toch naar Fast & Furious kijken vanwege de grave auto’s? Niet tanks, mijnenveld, katapulten in de jungle, straalvliegtuigen of geïmproviseerde ruimteschepen? De Fast Saga is misschien één van die zeldzame filmfranchises die er een tinkeltje over kan gaan, maar ze zijn met de vele referenties naar Star Wars de draad wat kwijt. Het moet dringend terug naar de bakermat gaan waar het allemaal begon. En dat is eerder zaken zoals Nascar en niet alleen de familiegeschiedenis van de Toretto’s & Brian.

Kortom, F9: The Fast Saga doet wat ervan verwacht wordt, maar het is inderdaad geen hoogvlieger. Het reisje naar de ruimte overtrof niet het vliegtuig of de onderzeeër. Tijd om terug te gaan naar het begin, jongens!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter