Transport S1 banner op Streamz

Transport S1 recensie op Streamz

Transport S1 poster op StreamzTransport ***

Bedenker: Auli Mantila

Met Emmi Parviainen, Maria Heiskanen, Pirkko Hämäläinen  Lynn Van RoyenGeert Van Rampelberg, Michael Pas, Joke Devynck, Gene Bervoets, Sebastien Dewaele, Stefan Perceval, Aza Declercq, Circé Lethem, Pieter Genard,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 45 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Cold Courage & The Killing.

Het verhaal: Een jonge journaliste in Helsinki ontdekt dat er een microchip, die ooit aan een Belgische pony toebehoorde, in babyvoeding zit. Een verzekeringsagente onderzoekt het verdwijnen van een Finse dierenarts die verantwoordelijk was voor de inspectie van geïmporteerd vlees. Een bankdirecteur maakt een fout die haar haar job kan kosten. Om het geheim te houden, gaat ze akkoord met het witwassen van geld voor een zakenman in de vleesindustrie.

Transport S1 recensie op Streamz

Ons verdict: Een Finse man, die ik ongelofelijk respecteer vanwege zijn filmmening, vertelde mij ooit dat Finland geen deftige lokale content heeft. Vanwege de geschiedenis van het land dat deels communisme heeft gekend onder de knoet van Vadertje Staat Rusland was dat nogal logisch en enkel humor kwam aan bod in lokale filmproducties (klinkt bekend, nee?). Het Scandinavisch land heeft al meermaals een gooi naar het detectieve genre waar de andere Nordic countries zo bekend om zijn met o.m. Courage Cold & Bullets die vanwege de partnership met ViaPlay door Nordic Entertainment Group op Streamz terecht komt hier in België. Nu komt daar het nieuwe Transport bij met een heleboel Belgische namen waaronder Lynn Van RoyenGeert Van Rampelberg, Michael Pas, Joke Devynck, Gene Bervoets & Stefan Perceval.

Transport S1 recensie op Streamz

De nieuwe Scandinavische crimi-reeks door Auli Mantila over het transporteren van goederen, geld, paarden & vlees doorheen Europa mag dan misschien een goed concept & plot hebben met Vlaamse trots Lynn Van Royen in de hoofdcast, zijn uitwerking is opnieuw onder niveau. Het laat zich vangen aan de typische Europese editing van televisieseries die gewoonweg minder kwalitatief is. Vanwege deze magere editing die je ziet in o.m. scènes die met een simpele fade-out niet goed in elkaar overvloeien of weinig afwisseling in cameraperspectieven per scène, gaan de eerste 2 afleveringen al meteen slecht van start. Het wordt iets beter in de volgende afleveringen, maar de algemene sfeer van Transport, ondanks zijn 3 spraakmakende vrouwen in de hoofdrol, is vooral vreemd door zijn soms te donkere of te lichte cinematografie in combinatie met wat soms moeilijk te volgen dialogen in het Fins. Ook Lynn Van Royen, Geert Van Rampelberg & de rest van de Vlaamse cast krijgen betrekkelijk weinig screentime in hun internationale rollen en dat voelt aan als een gemiste kans. Maar Transport doet er dan weer wel goed aan om een aantal sterke vrouwen op de voorgrond te plaatsen.

Kortom, Transport is opnieuw niet de beste Scandinavische content die er is en de Vlaamse inmenging blijft beperkt. Een beetje meer balans in co-productie hadden de serie veel goeds gedaan.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter