Glad IJs recensie op Streamz

Glad IJs recensie op Streamz

Glad IJs poster op StreamzGlad IJs *** 1/2

Bedenker: Koen Van Sande, Jacques Boon & Daniel Lambo / Regie: Raf Reyntjens (Déja Vu) & Koen Van Sande (De Vijfhoek)

Met Lucas Van den Eynde, Koen De Bouw, Luk Wyns, Barbara Sarafian, Nico Sturm, Viv Van Dingenen, Vincent Van Sande, Tiny Bertels, Laurence Roothooft, Peter Van den Eede, Jan HammeneckerWard Kerremans, Marthe Schneider, Jennifer Heylen, Tijs Vanneste,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Cruise Control & Tytgat Chocolat.

Het verhaal: We volgen Phil “Frisco” Druyts, een hardwerkende selfmade man die extreem populair is onder zijn werknemers, maar onwetend is over alles wat er gebeurt in zijn eigen familie. Zijn levenswerk verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer zijn vrouw en oudste zoon zijn ijsroomfabriek achter zijn rug verkopen. Wanneer Phil ontvoerd wordt, staat het hele land in rep en roer.

Koen De Bouw & Lucas Van den Eynde in Glad IJs recensie op Streamz

Ons verdict: De Vlaamse bioscopen mogen dan misschien de deuren hebben geopend, op het vlak van Vlaamse content hebben we vooral Streamz te danken om ons met het nodige te voorzien tijdens de coronacrisis. Het wordt wachten tot Mijn Vader is een Saucisse & Rookie alvorens we iets Vlaams te zien krijgen in België, maar Streamz is niet van plan om zijn queeste voor Vlaamse identiteit af te lassen en komt vanaf vandaag met de nieuwe serie Glad IJs door o.m. Raf Reyntjens & Koen Van Sande.

Met Kempische eigenheid kent Glad IJs een originele & goede start. Dat heeft het vooral te danken aan de Kempense cast met sappige dialecten door Lucas Van den Eynde uit Lier & Koen De Bouw uit Turnhout. De hoofdcast spant op dat vlak de kroon en maakt eigenlijk grotendeels de reeks samen met Viv Van Dingenen, Nico Sturm, Laurence Roothooft, Ward Kerremans, Lydia Indjova, Marthe Schneider & Tiny Bertels als de foute & rijke familie Druyts. De makers willen zelfs een stapje hoger schakelen met de vele referenties naar het werk van meestercineast Quentin Tarantino om Glad IJs misschien wel om te doppelen tot Vlaamse pulp, maar spijtig genoeg blijft met nog iets te braafjes ondanks de knipoog naar het ijsimperium van IJsboerke & de familie Janssens en de zware referentie naar de ontvoering van gewezen premier Paul Vanden Boeynants in 1989. Het ontbreken van bloed & gore hebben we spijtig genoeg te danken dat Glad IJs geen Vlaamse pulp wordt à la Grindhouse (Death Proof, Planet Terror, Machete) & Sky Rojo. Gemiste kans in onze ogen! Maar dat wil niet zeggen dat de humor niet goed zit, want de dialogen zitten vol heerlijke punch lines  en in combinatie met een geslaagd verloop van het verhaal zien we Glad IJs als een sterke locale toevoeging tot het aanbod van Streamz & VTM Go.

Kortom, Glad IJs wil met zijn Kempisch karakter Vlaamse pulp uit de grond stampelen, maar het is daarvoor net niet ambitieus voor ons. De Vlaamse reeks is op het vlak van komedie wel een schot in de roos. Puik werk, Raf & Koen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter