Cruise Control filmrecensie

Cruise Control recensieCruise Control ***

Regie: Rudi Van Den Bossche (Bingo, Suske & Wiske: De Duistere Diamant)

Met Lucas Van Den Eynde, Gene Bervoets, Elke Van Mello, Herbert Flack, Hilde Heijnen, Dirk Roofthooft, Charlotte Anne Bongaerts,…

Speeltijd: 84′

Ga kijken als je hield van Trio, Zot van A & Safety First.

Het verhaal: Het zit Serge Gabriëls als filmregisseur de laatste jaren niet mee. Gelukkig krijgt Serge onverwacht de unieke kans om zijn levensdroom te realiseren: het maken van een liefdesfilm. Samen met zijn trouwe medewerkers, de sexy actrice Bianca en zijn boezemvriend Bob Kets, stelt hij een uitgelezen cast en crew samen. Maar al snel volgt een hallucinante ervaring met erg ingrijpende gevolgen. Niets schijnt nog te lukken, en de zenuwen van de regisseur en zijn team worden zwaar op de proef gesteld. Op het moment dat Serge er toch schijnt in te slagen zijn droomproject tot een goed einde te brengen komt hij voor een heel aparte verrassing te staan en stevent zijn film af op één groot fiasco. Maar gelukkig is er nog de liefde…

Lucas Van den Eynde in het Vlaamse Cruise Control

Ons verdict: Dat de eerste commerciële televisiespeler van Vlaanderen zijn projecten niet goed kiest, werd in het verleden al meermaals pijnlijk duidelijk (nee, we geven geen voorbeelden, want er zijn er teveel om op te noemen, maar begin misschien eens hier of hier). Laat ons hopen dat ze voor de nieuwe Vlaamse Netflix betere keuzes maken, maar sorry, ik wijd af. Om met zo’n reputatie de Vlaamse film Cruise Control te lanceren (de eerste sinds de COVID-19 uitbraak) met een relatief onbekende regisseur zoals Rudi Van Den Bossche in het midden van een 2de golf in de coronacrisis, is een stevig risico. Vandaar deze late recensie, MoviePulpers.

Cruise Control begint aardig met een glimps van In de Gloria in zijn eerste minuten om daarna eigenlijk volledig fout te gaan. We bedoelen daarbij fout in de goede zin: De toevalligheden zijn verre van vergelijkbaar als deze van FC De Kampioenen en ook het scenario is van goede kwaliteit. Dat zit dus snor. De humor in de dialogen is daarentegen niet op punt, maar dat heeft in het algemeen ook te maken met de wereld waarin Cruise Control zich afspeelt en de metafictie die naar boven komt drijven. Lees, het is allemaal de bedoeling om wat fout te zijn met een verwijzing naar de beginjaren van de Vlaamse filmindustrie en voor vele insiders ongetwijfeld een knipoog naar een aantal gewezen mensen uit het verleden. Cruise Control is bovendien een kwalitatieve productie in termen van beelden, want ze zijn vakkundig en af & toe verrassend sterk voor een Vlaamse komedie. De prachtige landschappen van Griekenland (ook zeer cliché & tactisch gekozen) krijgen ook de nodige aandacht in Cruise Control – de Film. Tot slot toont de volledige cast zich niet van een waardige kant, maar als team valt alles wel in de plooi.

Besluit: Is dit topcinema? Nee. Maar Cruise Control is voor iedereen die het graag iets luchtiger wilt in de bioscoop. En dat mag er ook zijn in huidige tijden. Maar als je op je geld zit, zou ik beter even wachten tot deze film beschikbaar komt op VTM Go.

Cruise Control filmrecensie

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter