Regie: Rob Marshall (Nine, Mary Poppins Returns, Into the Woods, Chicago)
Met Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Javier Bardem, Melissa McCarthy, Lin-Manuel Miranda, Simone Ashley, Jessica Alexander, Emily Coates, Kajsa Mohammar, Karolina Conchet en de stemmen van Daveed Diggs, Awkwafina, Jacob Tremblay,…
Speeltijd: 135′
Ga kijken als je hield van The Nutcracker & the Four Realms, The Lion King & Aladdin.
Het verhaal: Live-action verfilming van het sprookje De Kleine Zeemeermin.
Ons verdict: MoviePulpers, het lijkt als maar duidelijker te worden wat de toekomst in bioscoopland zal brengen: films moeten kost wat kost groeien tot franchises en bij lancering ware events worden. Bijna zoals festivals of preparken met alle toeters & bellen die daarmee gepaard gaan. Daarbij is één ding zeker: Disney gaat niet stoppen om zijn oude cartoons opnieuw tot leven te brengen. In bioscopen of op stream… In mei is het deze keer aan The Little Mermaid om tot leven te komen met een live-action versie en daarbij haalde het Huis van de Muis namen zoals Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Javier Bardem, Melissa McCarthy, Lin-Manuel Miranda, Simone Ashley, Daveed Diggs, Awkwafina & Jacob Tremblay naar boven onder regie van Rob Marshall.
The Little Mermaid gaat en staat eigenlijk met 2 zaken: de acteer- of laten we eerder zeggen zangprestatie van singer-songwriter Halle Bailey als prinses Ariel enerzijds en de special effects diep in de zee anderzijds. Laatstgenoemde is misschien niet op niveau van Avatar The Way of Water, maar zeker een Black Panther of Aquaman ondanks alle kritiek op de verschijning van de krab Sebastian, de meeuw Jutter & de vis Botje. All OK dus. Eerstgenoemde kreeg weliswaar op social media al de volle lading, omdat Deens schrijver Hans Christian Andersen de kleine zeemeermin nooit als Afro-Amerikaans had voorgesteld. True tot op zekere hoogte, maar een argument dat moeilijk stand kan houden, gezien het omgekeerde al zoveel is gebeurd. Hoeveel blanke acteurs & actrices hebben al een vreemdeling gespeeld? I rest my case. Bovendien zijn dat vaak mensen zonder kinderen, me dunkt, gezien de vele poppen van mijn dochter al alle kleuren van de regenboom hebben gehad. Maar te zwijgen over de vele volwassenen met een verschillende huidskleur die als fan ervan dromen te zwemmen in de oceaan met 1 vin. Een film bestaat niet zonder zijn context en in tijden van de multiculturele samenleving gaat dat argument niet meer op. In tegendeel, het brengt toch iets nieuws onder de zon! Dat vat in se de live action versie van The Little Mermaid samen: het is een hedendaagse interpretatie van het sprookje uit 1837 dat al zoveel is aangepast dat de historici zelfs de tel al kwijt zijn. Het feit dat Rob Marshall & Disney aan het roer staan, zorgt er verder niet voor dat we zoveel alternatief te zien krijgen in The Little Mermaid.
Kortom, het kan niet altijd een schot in de roos zijn voor The Walt Disney Company. The Little Mermaid gaat dan wel mee met zijn tijd, het blijft al even uitdagend als zijn voorganger en ontsnapt aan zijn doel om een live action versie voor volwassenen te brengen.