Mulan recensie op Disney Plus VIP Nederland

Mulan recensie op Disney Plus VIP BelgiëMulan ***

Regie: Niki Caro (The Zookeeper’s Wife)

Met Liu Yifei, Donnie Yen, Jet Li, Li Gong, Jason Scott Lee, Tzi Ma, Yoson An, Nelson Lee, Pei-Pei Cheng,…

Speeltijd: 115′

Ga kijken als je hield van Wonder Woman, Hero, Lion King of een Disney-versie van Marco Polo.

Het verhaal: Mulan, een jong Chinees meisje, vermomt zich als een mannelijke krijger om haar vader te redden van voor de 3de keer naar de oorlog te trekken.

Liu Yifei in Mulan 2020 recensie

De setting: Disney + is de plaats waar films en series van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en meer, voor het eerst samen komen. Vanuit de Direct-to-Consumer and International divisie van The Walt Disney Company, is Disney+ beschikbaar op de meeste apparaten die op het internet zijn aangesloten en biedt Disney+ een reclamevrije kijkervaring met een scala aan originele speelfilms, documentaires, live-actionseries, animatieseries en shorts. Naast een ongeziene bibliotheek aan film- en televisie-entertainment, is Disney+ de plaats waar films uitgebracht door The Walt Disney Studios in 2020 en later exclusief gestreamd kunnen worden. Bezoek DisneyPlus.com om je te abonneren en meer te ontdekken over de service.

Disney Plus België start op 15 september 2020

Ons verdict: De live action-films van Disney verkopen als zoete broodjes, maar dat Mulan een zware bevalling was voor The Walt Disney Company in 2020 is een understatement. Uiteraard is er de hele coronavirus-heisa en zijn Disney Plus-release, maar daarbovenop komt de controverse rond de Hong Kong-demonstranten die Mulan onder vuur namen omdat de cast het iets teveel opnam voor het Chinese erfgoed. Hoofdrolspeelster Liu Yifei werd daarom een tijdje lang door CEO Bob Iger op inactief geplaatst tijdens de perstournée om de gemoederen nog niet meer aan te wakkeren.

Liu Yifei in Mulan recensie

Maar hoe politiek correct dit ook mag zijn en hoe politiek incorrect China dan ook mag zijn tegen de universele rechten van de mens, Hua Mulan is een Chinees volksverhaal dat met deze live action verfilming in ere wordt hersteld door regisseuse Niki Caro & de rest van de crew bij het Huis van de Muis. Begrijp ons niet verkeerd, vernieuwend is het allerminst met Mulan die al van de eersten minuten hetzelfde loopje neemt als het merendeel van zijn grote live action-verfilmingen  (cfr. Lion King): Visueel is Mulan met een budget van zo’n 200 miljoen dollar bijzonder aantrekkelijk op quasi hetzelfde niveau van een Marco Polo op Netflix (zonder de Rated R-beelden dan). Echter voelt het tempo van de film zeer langdradig aan, vanwege het verhaal dat in sé weinig te bieden heeft. Slappe acteerprestaties van de ervaren rotten in de film zoals Jet Li, Donnie Yen & Li Gong spreken ook niet tot de verbeelding. Maar nieuwkomer voor het Westen Liu Yifei gooit alles in de ring, Qi en al, om tot zowat de perfecte vertolking van Mulan te komen die we zelf in gedachten hadden. Haar prestatie alsook de opzet van de film doet dan ook stevig terugdenken aan die van Gal Gadot in Wonder Woman. In tijden waarin feminisme botviert, is dit dan ook strategisch een sterke keuze die menig vader of moeder van een dochter zonder twijfel een traantje zal doen wegpinken. Zeker als Christina Aguilera haar mond opentrekt voor het engelgezang in Mulan.

Kortom, Mulan is een Chinese versie van Wonder Woman. Liu Yifei brengt het personage & zijn volkssprookje alle eer toe, hoewel de film iets te traag was en te weinig inhoud te bieden heeft. Good luck met die VIP-toegang, Disney Plus België!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter