The Goldfinch recensie op Amazon Prime Video

The Goldfinch recensie op Amazon Prime VideoThe Goldfinch ***

Regie: John Crowley (Brooklynn, True Detective S2)

Met Ansel Elgort, Oakes Fegley, Nicole Kidman, Jeffrey Wright, Sarah Paulson, Luke Wilson, Finn Wolfhard, Luke Kleintank, Ashleigh Cummings, Aimee Laurence, …

Speeltijd: 149′

Ga kijken als je hield van Thomas Crown Affair, The Monuments MenUnder the Silver Lake.

Het verhaal: Een drama verandert het leven van Theodore Decker nadat zijn moeder sterft bij een bomaanslag op the Metropolitan Museum of Art. Hij houdt zich vast aan een schilderij ter herinning aan die tragische dag: The Goldfinch.

Ansel Elgort in The Goldfinch recensie op Amazon Prime Video

Ons verdict: Cinematograaf Roger Deakins (Blade Runner 2049) zei het nog het beste: Hollywood is niet meer wat het geweest is.  Oftewel worden er miljoenen gegooid naar actievolle franchises oftewel moet je het doen met kleine budgetten waardoor heel wat cinematografen het moeilijk krijgen om werk te vinden. Een spijtige evolutie die The Goldfinch spijtig genoeg niet zal verhelpen. De verfilming naar het boek van Donna Tartt werd immers zeer slecht ontvangen in de Verenigde Staten en laat een gat na van zo’n 40 miljoen dollar voor Amazon & Warner Bros.

Jeffrey Wright in The Goldfinch recensie

The Goldfinch moet het van 2 zaken hebben. Enerzijds is er de magie van cinematograaf Roger Deakins die niet voor niks ontelbare Oscarnominaties (The Shawshank Redemption, Fargo, Prisoners, Sicario, The Reader, No Country for Old Men,…) op zijn naam heeft staan en ook deze keer een voortreffelijke prestatie neerlegt. Anderzijds is er de cast met namen zoals Ansel Elgort, Nicole Kidman & Jeffrey Wright die stuk voor stuk doen waar ze goed in zijn en de vele gastrollen in de film van o.m. Sarah Paulson, Luke Wilson, Finn Wolfhard & Luke Kleintank smaken naar meer. Echter speelt de lange speelduur van 2 uur en een half de film parten en bovendien gaat het einde iets te snel de bocht in. Spijtig, want het ontsiert de hele symbolische ontknoping van The Goldfinch enigszins. Slechte punten voor regisseur John Crowley die beter een deel van zijn 45 miljoen dollar had geïnvesteerd in een goede filmeditor. Tot slot bevat The Goldfinch verrassend meer romantiek dan thriller/mystery, wat ook heel wat mensen het gevoel zal geven dat ze op het verkeerde been zijn gezet als ze het kiezen op e streamingdienst gaan, hoewel dit minder pijn doet dan een ticketje in de bioscoop nemen.

Kortom, we vrezen dat The Goldfinch vanwege zijn eindeloze speelduur & slaapverwekkende opbouw in de vergetelheid zal verdwijnen. Het is immers geen Thomas Crown Affair. Sinds dit weekend te streamen op Amazon Prime Video voor de arthouse liefhebbers.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter