Relic filmrecensie

Relic filmrecensieRelic ***

Regie: Natalie Erika James

Met Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote, Jeremy Stanford, Chris Bunton, Steve Rodgers, Catherine Glavicic,…

Speeltijd: 89′

Ga kijken als je hield van Gretel & Hansel, The Rental, Ares & Under the Skin.

Het verhaal: Wanneer de bejaarde Edna op onverklaarbare wijze verdwijnt, haasten haar dochter Kay en kleindochter Sam zich naar het afgelegen landhuis van hun familie. Ze vinden Edna niet meteen terug maar vinden er wel aanwijzingen voor haar toenemende dementie. Nadat Edna net zo mysterieus is teruggekeerd als ze is verdwenen, beginnen ze een sinistere aanwezigheid te ontdekken die zich verschuilt in het huis en Edna in haar macht heeft.

xxxxx

Ons verdict: Laat het geweten zijn aan de hedendaagse filmliefhebber, jump scares zijn passé! Dat was al deels zo in de jaren 2000 met de Japanse geïnspireerde horrorfilms zoals The Grudge, Dark Waters & The Ring die eerder de vuinzigheid naar voor brengen in plaats van het schrikken zelfs in zowat de helft van de Amerikaanse horrorfilms van de laatste paar decennia. Maar Hereditary heeft een nieuw tijdperk ingeluid met horrorfilms die zich eerder focussen op de tension dan scares of gore.

Robyn Nevin in Relic filmrecensie

In dit rijtje hoort ook Relic thuis, een nieuwe horrorfilm van debutante Natalie Erika James met Emily Mortimer, Robyn Nevin & Bella Heathcote in de hoofdrol. Van dit trio legt vooral actrice Robyn Nevin een dijk van een prestatie neer als griezelig oud vrouwtje hoewel Emily Mortimer & Bella Heathcote zeker kunnen volgen maar in het verleden al meer memorabele prestaties hebben neergelegd. De gepaste horrorelementen in de film helpen het trio ook verder, want op het vlak van horror zijn deze elementen samen met de zanderige cinematografie wel het beste uitgewerkt in Relic. Maar er is vooral een ander crewlid die beter uit Relic komt en dat is regisseuse Natalie Erika James die ‘demonische bezetenheid’ gebruikt als symboliek achter de vreselijke ziekte van Alzheimer op oude leeftijd waarvan beweert wordt dat het in de familie zit. Als je de vreemde gebeurtenissen met de zwarte vloek in de film gaat interpreteren als episodes waarin de grootmoeder, maar ook de moeder & kleindochter te maken hebben met dementie, dan krijgt Relic een heel andere dimensie. En dat is mooi. Straf werk van de jonge Japanes-Australische regisseuse die in het verleden mee werkte aan o.m. Upgrade. Tot slot stoorde we ons wel overmatig aan het te trage tempo met momenten en de te korte speelduur waardoor we Relic moeilijk als een horrorklassieker kunnen beschouwen.

Kortom, Relic toont dat oudjes net zo griezelig zijn als kleine kindjes in horrorfilms. Relic is misschien een schaamteloze kopie van Hereditary, maar desalniettemin is het vooral een sterk debuut voor regisseuse Natalie Erika James.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter