The Drop recensie op Disney Plus België dankzij Star

Nieuwe poster van The DropThe Drop ****1/2

Regie: Michaël R. Roskam (Rundskop, Le Fidèle, Een Verkeerde Toekomst)

Met Tom Hardy, James Gandolfini, Noomi Rapace, Matthias Schoenaerts,…

Speelduur: 105′

Ga kijken als je hield van Gone Baby Gone.

Het verhaal: Bob Saginowski werkt achter de toog van de louche bar van zijn neef Marvin. Wanneer de bar wordt overvallen, wordt hij meegezogen in een spiraal van misdaad en geweld …

Ons verdict: Van de overtrokken arthouse Wait Until Spring Bandini van Dominique Deruddere, over de budgetbakken softcore The Little Death van Jan Verheyen, over de remake van The Loft van Erik Van Looy, echt onverdeeld succesvol zijn onze Vlaamse cineasten zelden geweest over de grote plas in de jaren 2010. Enter Michaël R. Roskam die na zijn Oscarnominatie voor Rundskop langs de grote poort binnen mocht in Hollywood en de weg vrijmaakten voor Vlaamse gasten zoals Adil El Arbi & Bilall Fallah om uit te blinken met Bad Boys for Life. Roskam wist zich duidelijk te omringen met de juiste mensen, want het eerste resultaat van zijn Amerikaanse avonturen The Drop is meteen een pareltje dat zonder meer bij het allerbeste hoort dat wij in 2014  zagen op het witte doek. Het scenario dat werd neergepend door Dennis Lehane -wiens boeken eerder succesvol verfilmd zijn door de allergrootste A-list regisseurs (Mystic River (Eastwood), Shitter Island (Scorsese), Gone Baby Gone (Affleck) … )- is geniaal in al zijn eenvoud.

Tom Hardy en Matthias Schoenaerts in The Drop

Roskam wist bovendien echte klasbakken aan te trekken om de rauwe personage van vlees en bloed vorm te geven. Tom Hardy speelt fantastisch ingetogen en bewijst eens te meer dat hij meer kan dan de domme bruut uithangen. Noomi Rapace is fragiel en sterk tegelijk. Onze eigenste Matthias Schoenaerts zet alweer een intense smeerlap neer. Maar het is toch de betreurde James Gandolfini wiens vertolking het langst op ons netvlies blijft hangen. Alhoewel hij als ‘Uncle Marv’ nogal nauw aanleunt bij Tony Soprano weet hij zich met kleine nuances te onderscheiden van de gangsterbaas die van hem een wereldster maakte. Gandolfini gaat ook met zowat alle beste oneliners lopen, die hij zoals vanouds heerlijk debiteert. Roskam toont zich hier een pure acteursregisseur maar weet tijdens de onderhuids spannende climax ook te verbazen met een paar camera-technische/montage hoogstandjes die niet zouden misstaan in een film van pakweg Brian De Palma of Martin Scorsese. Grote woorden van lof, we beseffen het, maar The Drop verdient het.

Kortom, The Drop is volwassen cinema op zijn puurst, en verdient het om door zoveel mogelijk mensen gezien te worden. Het hoorde misschien resoluut thuis op het witte doek, maar je kan er nu eindeloos van genieten op Star van Disney Plus België (Word vandaag nog klant en bespaar 22%). En wij kijken nu al uit waarmee Roskam de volgende keer op de proppen komt op Apple TV Plus.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.