Mandy review

Mandy **** 1/2

Regie: Panos Cosmatos (Beyond the Black Rainbow)

Met: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Bill Duke, Line Pillet,…

Speelduur: 120′

Ga kijken naar dit uitzinning staaltje actie-horror als je had gehouden van Nicolas Cage in ‘full tilt’ modus in films zoals Planet Terror, Revenge & Only God Forgives.

Het verhaal: De betoverde levens van het echtpaar Red Miller & Mandy Bloom in een afgelegen bos worden op brute wijze verstoord door een stel extreme hippies en het leidt ertoe dat Red wraak zal nemen op de bende krankzinnige bikers & een vreemde cult. 

Ons verdict: De carrière van Nicolas Cage valt grofweg uiteen in drie delen. Eerst (zeg maar 1985 – 1995) was Cage een arthouse darling met rollen in films zoals Rumble Fish, Birdy, Wild at Heart, Raising Arizona & uiteindelijk Leaving Las Vegas dat hem een Oscar opbracht. Daarna (1995 – 2005) werd hij met behulp van Jerry Bruckheimer een heuse actieheld / superster in knallers zoals The Rock, Face/Off & Con Air. Daarna ging het jammer genoeg bergaf met zijn output. De occasionele uitschieter (Kick-Ass) niet nagelaten, was zijn commercieel pad met National Treasure, Ghost Rider & The Sorcerer’s Apprentice niet zo ons ding. De laatste jaren is hij op zoek naar de nieuwe twist in zijn carrière, maar misschien moet hij het niet zo ver zoeken.

Het nieuwe Mandy volgt qua structuur immers hetzelfde carrièrepad als de hoofdacteur: Het eerste deel heeft een duidelijke arthouse sfeer met knipogen naar het soms wat bizarre werk van David Lynch (Twin Peaks, anyone?). Kenners zullen de sfeervolle soundtrack herkennen van de IJslandse componist Johann Johannsson (Arrival, Prisoners, Sicario) die begin 2018 stierf en de adembenemende cinematografie van Benjamin Loeb gaat het werk van Nicolas Winding Refd achterna met films zoals Only God Forgives & Drive in het achterhoofd. Het 2de deel gaat zoals Planet Terror volledig op in de actie met heel wat Rated R gore, porno, LSD & cocaïne die over het scherm vloeien. Heerlijk! Bovendien krijgen we meermaals een verrassend uitlatende Nicolas Cage in Mandy te zien en kunnen we zonder schaamte zeggen dat de man terug is van weggeweest. De gastrol van de Belgische Line Pillet is niet van hetzelfde niveau als Cage, maar we mogen toch weer blij zijn dat we met ons klein landje hebben bijgedragen tot deze nu al cultklassieker. Mandy mag dan misschien een kleine release betekenen in België, de reputatie van Nicolas Cage op het vlak van video-on-demand zal de opbrengsten van Mandy nog zwaar de lucht ingooien. Tot slot konden we net zoals in Kill Bill de korte flitsen anime wel pruimen, hoewel het tempo van Mandy in het algemeen net iets te traag loopt naar onze zin.

Kortom, Mandy is een film met een serieuze hoek af, maar het zet de carrière van Nicolas Cage terug op de sporen. Ga dat zien!