The Crown Netflix logo

The Crown S5 recensie op Netflix België

The Crown S5 recensie op Netflix BelgiëThe Crown S5 ****

Bedenker: Peter Morgan (The Crown, The Last King of Scotland, Rush)

Met Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Elizabeth Debicki, Dominique West, Jonny Lee Miller, Natascha McElhone, Salim Daw, Lesley Manville, Claudia Harrison, Khalid Abdakka, Olivia Williams, Timothy Dalton, Prasanna Puwanarajah, Bertie Carvel, Richard Cordery, Philippine Leroy-Beaulieu,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van de vorige afleveringen van The Crown, tiens.

Het verhaal: Terwijl het 40-jarig troonjubileum van koningin Elizabeth II nadert, kijkt ze terug op een regeerperiode die maar liefst 9 premiers, de opkomst van massamedia en de ondergang van het Britse Rijk omvat. Echter liggen er nieuwe uitdagingen in het verschiet: de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de overdracht van de soevereiniteit over Hong Kong zorgen voor een enorme verschuiving in de internationale orde. Het gaat gepaard met uitdagingen en kansen, terwijl er ondertussen dichter bij huis problemen ontstaan. Prins Charles zet zijn moeder onder druk om van Diana te mogen scheiden, waardoor er een constitutionele crisis ontstaat. De geruchten en kritieken vanuit de media nemen toe naarmate ze steeds meer gescheiden van elkaar leven. Diana besluit het heft in eigen handen te nemen door haar verhaal naar buiten te brengen en het familieprotocol te verbreken. Ze publiceert een boek dat de publieke steun voor Charles aantast en de eerste problemen bij de Windsors blootlegt. De spanningen lopen nog verder op als Mohamed Al Fayed ten tonele verschijnt. Gedreven door zijn verlangen naar acceptatie door de hogere klasse, zet hij zijn verworven rijkdom en macht in om hem en zijn zoon Dodi een plek aan de koninklijke tafel te bezorgen.

The Crown S5 recensie op Netflix België

Ons verdict: De internationale streamingdienst Netflix is nog maar zo’n 8 jaar in België, maar toch is het Amerikaanse bedrijf al verschillende keren van koers veranderd. Van kwaliteit naar kwantiteit is het nu vastberaden om zijn eigen credo van het streamen van content zonder adverterties te verloochenen. In grote landen is er het goedkopere abonnement Netflix Basic with ads in samenwerking met Microsoft om de concurrentie te kunnen aangaan met de challengers on the block, maar blijkbaar kan je dan geen titels zoals The Crown streamen. De prestige reeks van Netflix lijkt zo te duur voor dit soort klanten? Logica ontbreekt. Dat gezegd zijnde, is het de tijd van het jaar om de ijzersterke Netflix-serie The Crown met een 5de seizoen te verwelkomen en daarbij lijkt het een hoogtepunt te bereiken met de situatie van Prinses Diana tegenover de Winsor-familie met niemand minder dan Elizabeth Debicki als Lady Di, maar ook Imelda Staunton, Jonathan Pryce & Dominique West.

The Crown S5 recensie op Netflix België

Na zoveel hoogtepunten mag het niet verwonderen dat er een kleine steen op de weg  ligt van het 5de seizoen van The Crown. De verhaallijn is uiterst interessant met het controversieel verhaal van Charles, Diana & Camilla, maar Imelda Staunton is geen Olivia Colman en zelfs Elizabeth Debicki & Dominique West overtreffen zichzelf niet tegenover vorige acteermomenten die ze hadden in hun carrière. Ook begint The Crown S5 wat slap met aflevering 3 die er bovenuit steekt, maar vooral vanaf aflevering 6 zijn we terug op dreef zoals voorheen om wat in mineur te eindigen met de laatste aflevering. Toch weer slim van de makers om de huidige spanningen tussen Oekraïne & Rusland te verwerken in de verhaallijn van The Crown S5 met de val van het IJzeren Gordijn wat opnieuw getuigt van de scherpe pen die Peter Morgan met zich mee draagt. Hij vergat wel echter de oorlogen in het voormalige Joegoslavië (toegegeven, zeer complexe materie), wat alleen maar de pers voedt met inzichten dat het 5de seizoen van The Crown niet zo waarheidsgetrouw is. The Crown is verder een stabiele productie van Netflix met het tempo, de klederdracht & de cinematografie van The Crown seizoen 5 die continuïteit brengen tegenover zijn vorige seizoenen. Het blijft nog steeds één van de strafste series die Netflix ooit op zijn streamingdienst zette. 

Kortom, The Crown S5 kent een klein dipje vanwege de nieuwe cast, maar de verhaallijn is wederom om van te smullen vooral halverwege het seizoen. Nu te zien op Netflix België!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter