Judy recensie op Film Fest Gent 2019

Judy recensie op Film Fest Gent 2019Judy *** 1/2

Regie: Rupert Goold (True Story)

Met Renee Zellweger, Rufus Sewell, Michael Gambon, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Andy Nyman, Gemma-Leah Devereux, Royce Pierreson,…

Speeltijd: 118′

Ga kijken als je hield van Rocketman & Bohemian Rhapsody.

Het verhaal: Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds dat ze een kindster was op drugs & drank. Er zijn mensen die van haar proberen te profiteren wanneer zij in de war is en juist simpelweg gelukkig wil zijn met haar gezin en haar eigen keuzes wil maken.

Judy recensie op het Film Fest Gent 2019

De setting: Film Fest Gent! Elk jaar in oktober is de stad Gent het decor van een filmfestival, dat aan zijn 46ste editie toe is, en stelt ruim 100 langspeelfilms & 50 kortfilms voor uit de gehele wereld aan een publiek van ruim 100.000 toeschouwers. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna & Gustavo Santaolalla. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top 5 onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter. Film Fest Gent wordt van 8 tot en met 18 oktober 2019 georganiseerd met dit jaar films zoals Les Miserables, The Mustang, JoJo Rabbit, A Hidden Life, Le Mans 66, Vlaamse film All of Us & de televisieserie War of the Worlds.

Renee Zellweger schittert als Judy Garland in Judy recensie

Ons verdict: Als de naam Judy Garland je bekend in de oren klinkt, maar je geen idee hebt van waar, wees gerustgesteld. De tweevoudig genomineerde Amerikaanse Oscar-actrice is er immers al sinds eind de jaren ’60 niet meer, maar werd onsterfelijk vanwege haar rol als Dorothy in de originele verfilming van The Wizard of Oz uit 1939. Het leven van het kindersterretje van MGM werd echter nog nooit verteld in fictievorm en met de trend rond legendarische muziekpersonages vond de Britse regisseur Rupert Goold het tijd dat het tragische verhaal van actrice & zangeres Judy Garland eindelijk aan het licht mocht komen.

Renee Zellweger in Judy recensie

Het moet gezegd worden dat Judy gaat en staat met de acteerprestatie van de Britse actrice Renée Zellweger die iedereen altijd zal kennen vanwege haar rol als Bridget Jones, maar met Judy effectief de rol van haar leven speelt. Zellweger laat op een heel eigenzinnige manier zien hoe fragiel & kwetsbaar Frances Ethel Gumm was ondanks de grootsheid van het filmicoon Judy Garland in die tijd. Muziekliefhebbers worden in de watten gelegd met o.m. heel wat bekende jazz-liedjes van Garland’s Grammy Award-album Judy at Carnegie Hall, maar het is een heel eind wachten tot we ‘Over the Rainbow’ eindelijk te horen krijgen en dan breekt er iets. Op een zeer melancholieke manier vat deze (laatste) zangprestatie de tragedie van haar leven samen. Daar ligt dan ook meteen de kracht van Judy, gezien het ons voor één of andere mysterieuze manier wist te raken zonder maar al te goed te begrijpen waarom. Het harde leven van een artiest met zijn up & downs kan ook gevoelige snaren raken, zo te zien. Tot slot is Judy met zijn speelduur van een dikke 2 uur toch een stuk te lang naar onze persoonlijke smaak.

Kortom, Judy is misschien geen Bohemian Rhapsody, maar de acteerprestatie van Renee Zellweger moet niet onderdoen tegenover een Rami Malek of een Taron Egerton. Zonder meer de beste rol uit haar carrière. Wordt dit de rol die Zellweger een Oscar brengt?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter