Het Geheugenspel recensie door Jan Verheyen

Vlaamse Geheugenspel poster met Anna DrijverHet Geheugenspel ***

Regie: Jan Verheyen (Het Vonnis, Het Tweede Gelaat) & Lien Willaert (Red Sandra, Bittersweet Sixteen)

Met Anna Drijver, Louis Talpe, Lynn van Royen, Gert Winckelmans, Vic de Wachter, Gilda de Bal, Peter Thyssen, Maarten Heijmans, Martijn Hillenius, Meral Polat, Marilou Mermans, Ella Van Remortel, Willem Herbots, Zion Luts, Helder Onkelinx, Maïmuna Badjie,…

Speeltijd: 105′

Ga kijken als je hield van Twee Zomers.

Het verhaal: In de tuin van het landhuis van de familie Deridder wordt het lijk gevonden van Nathalie; de destijds pas 16-jarige dochter die 25 jaar geleden verdween. De lugubere vondst maakt een einde aan jarenlange onzekerheid, maar brengt ook een lang verborgen misdaad aan het licht. Wanneer familiegeheimen worden opgerakeld, wordt het heden overschaduwd door het verleden en zal niets meer hetzelfde zijn.

De cast van Het Geheugenspel door Jan Verheyen

Ons verdict: Dat de Vlaamse filmindustrie hard werkt en kort op de bal speelt, illustreert de nieuwste film van de gewezen Noorderlijke Nederlanden door Jan Verheyen & Lien Willaert misschien wel. Letterlijk tot de week van de première werd er gesleuteld aan Het Geheugenspel, de eerste internationale boekverfilming voor het witte doek van het populaire schrijversduo Nicci French (pseudoniem voor Brits koppel Nicci Gerrard & Sean French) door het populaire Vlaamse filmduo achter Red Sandra & Bittersweet Sixteen.

Dat we in de Benelux de whodunnit onder de knie hebben, weten we maar al te goed met het overaanbod aan vele fictiereeksen op de openbare & commerciële omroepen. Maar (aanvaardbare) drama zit niet altijd in ons DNA. Recent waagde Tom Lenaerts zich eraan met Twee Zomers en Het Geheugenspel mag je gerust in het verlengde plaatsen met het hele woke-debat als rode lijn tussen de 2. Iets wat Verheyen (dankzij zijn vrouw?)  iets beter naar voren brengt op de camera als in interviews. Het drama-element kleurt misschien eerder oranje in Het Geheugenspel door de alom aanwezige acteerprestatie van Anna Drijver wiens aanwezigheid de camera volledig betovert en je doet vergeten dat er Belgen meespelen in de film. Zonder meer is dit de beste keer dat de Haagse uit de hoek komt in fictie en de Vlaamse cast stond erbij & keek er naar. Cameratechnisch weet een ervaren regisseur zoals Jan Verheyen wat hij moet doen, waardoor Het Geheugenspel net weer dat stukje verder gaat dan een Twee Zomers die ook best creatief uit de hoek kwam. Maar zoals verwacht, is de editing van Het Geheugenspel door Jan Verheyen & Lien Willaert niet zoals deze van Red Sandra maar eerder dit van een Dossier K of Het Tweede Gelaat wat we dan weer wat spijtig vonden. Goed, het kan altijd slechter in Europese fictie, dus laat ons niet klagen. Met een speelduur van zo’n 100 minuten speelt Het Geheugenspelin onze kaarten, maar vonden wij dat er een plottwistje teveel in zat. Iets meer als 3 sterren is daarom het finale verdict.

Kortom, met Het Geheugenspel gaan Verheyen & Willaert Tom Lenaerts achterna, maar houden de trein iets meer op de rails. Maakt dit Jan Verheyen dan de keizer van de Vlaamse drama of eerder koning van de Vlaams Nederlandse drama?

Op de première van Het Geheugenspel door Jan Verheyen

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter