Red Sandra recensie door MoviePulp BE

Red Sandra recensie door Jan Verheyen & Lien Willaert

Red Sandra recensie door Jan Verheyen & Lien WillaertRed Sandra **** 1/2

Regie: Jan Verheyen (Het Vonnis, Vermist, Het Tweede Gelaat) & Lien Willaert (Bittersweet Sixteen, De Rodenburgs S1, David S1)

Met Sven De Ridder, Darya Gantura, Rosalie Charles, Viviane de Muynck, Peter Gorissen, Ini Massez, Elke Van Mello,…

Speeltijd: 100′

Ga kijken als je hield van Mijn Vader is een Saucisse & The Lovely Bones.

Het verhaal: Red Sandra vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Massart, een verhaal dat 10 jaar geleden de media en de publieke opinie in België en ver daarbuiten beroerde. William & Olga krijgen onverwacht de diagnose dat hun enige dochtertje Sandra (6) lijdt aan MLD, een zeldzame spierziekte. Ze heeft nog ongeveer een jaar te leven. De wereld van het gezin stort in elkaar. De vader weigert de hoop op te geven en gooit zich in een verbeten strijd tegen de Big Pharma.

Sven De Ridder in Red Sandra

Ons verdict: Als je de doorsnee Vlaming vraagt naar de beste regisseurs van eigen bodem, dan zal daar ongetwijfeld wel de naam Jan Verheyen vallen naast een Eric Van Looy, Stijn Coninx & Michael R. Roskam. We schamen ons bij MoviePulp.be niet om te zeggen dat de Vlaamse regisseur gerust gezien mag worden als de Vlaamse Quentin Tarantino, gezien zijn liefde voor pulp (hij is de drijvende kracht achter de Nacht van de Wansmaak) en zijn uitgebreide kennis op het vlak van Vlaamse filmgeschiedenis. Soms lijkt het alsof de man ook een videotheek heeft gehad in een ver verleden.

Darya Gantura en Rosalie Charles in Red Sandra

Dat Verheyen niet immuun is voor flops toonde zijn laatste film, De Collega’s 2.0, waarin je het hem niet kon verwijten dat hij een andere richting uit wilde met zijn films dan de doodgebloede whodunnit in Vlaanderen. Na Dossier K, Het Tweede Gelaat & Vermist wil je wat anders doen, me dunkt. Verheyen stapte zeer controversieel in de FC Kampioenen-franchise met 2 films na het komische genre te hebben bewandeld in het begin van zijn carrière (Team Spirit & Alles Moet Weg), omdat dit nu eenmaal werkt in Vlaanderen. De box office cijfers liegen er niet om. Verhalen van Vlaamse bodem, daar is de Vlaming naar op zoek in de Vlaamse film volgens Jan Verheyen en hij vond die samen met zijn vrouw Lien Willaert in het verhaal van Sandra Massaert met Red Sandra.

Vlaamse film Red Sandra gaat internationaal

Passie & toewijding werpt zijn vruchten af, want Red Sandra kunnen we best één van de strafste films van Verheyen noemen tot op heden. Nu, laat ons meteen met de deur in huis vallen: Red Sandra is niet voor iedereen. Zoals yours truely niet kon kijken naar Rogue omdat ze iets deden met exotische beesten in de begingeneriek, moet je niet naar Red Sandra gaan kijken als je het (mentale & fysieke) leed van een kind niet kan aanzien. Dat spreekt misschien voor zich, maar toch, even accentueren, gezien we onze tranen gedurende de hele film niet konden bedwingen. En het is geleden sinds het kijken van een film over het leven van een hond dat we zoveel gehuild hebben met een film. Laat staan een Vlaamse film! Aangrijpend & pakkend is het verhaal uit de jaren 2000 van de familie Massart, één van de velen als je naar het recente verhaal van baby Pia kijkt. In Red Sandra maakt niet alleen regisseur Jan Verheyen een grote genrewissel, we moeten komische acteur Sven De Ridder vermelden die met zijn eerste grote hoofdrol in een dramafilm wel eens de rol van zijn leven speelt. Wat een metamorfose, die mooi gevolgd wordt door debutanten Rosalie Charles & Darya Gantura. Creatief wordt de boel ook mooi bij elkaar geschreven door Lien Willaert die dankzij haar bijdrage deze ‘Verheyen’-film een diepe emotionele dimensie geeft. A match made in heaven, niet alleen in het stadhuis van Baliebrugge, ook op het grote doek. Bravo! Tot slot wordt Red Sandra mooi afgewerkt met heerlijke filmmuziek door de Nederlandse filmcomponist Merlijn Snitker (De Premier, Bankier van het Verzet).

Kortom, Red Sandra moet één van de beste films van Jan Verheyen zijn en ik denk dat zijn vrouw daar heel veel mee te maken heeft. Topwerk van Vlaamse bodem voor internationale bioscopen! Hop naar de cinema voor dit internationaal debuut van familie Verheyen!!!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter