Le Regne Animal recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

Le Regne Animal recensie op Sarajevo Filmfestival 2023Le Regne Animal *** 1/2

Regie: Thomas Cailley (Les combattants)

Met Romain Duris, Paul Kircher, Adèle Exarchopoulos, Billie Blain, Tom Mercier, Nathalie Richard,…

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van A Quiet Place.

Het verhaal: In een wereld die geplaagd wordt door een golf van mutaties die sommige mensen geleidelijk in dieren veranderen, doet François er alles aan om zijn vrouw te redden, die getroffen is door dit mysterieuze fenomeen. Terwijl de regio wordt bevolkt door wezens van een nieuw soort, neemt hij Emile, hun 16-jarige zoon, mee op een zoektocht die hun leven voor altijd zal veranderen.

Le Regne Animal recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

De setting: Cinefielen, op zoek naar een hartelijk filmfestival in het midden van de zomer? Dan is Sarajevo Filmfestival al jaren de bestemming voor de vakantiegaande filmliefhebber! De inmiddels 29ste editie van het Balkan filmfestival is in het land meer dan alleen maar een filmfestival met het bruisende nachtleven & andere artistieke kunsten dat al snel het voortouw neemt, maar de sfeer in de stad die in de jaren ’90 ettelijke jaren onder vuur kwam te staan tijdens zijn onafhankelijkheidsstrijd, is om van te smullen. Over de jaren heeft de MoviePulp-redactie al kunnen genieten van films in openlucht zoals AmyIrrational Man & Quo Vadis Aida. En daar komt dit jaar o.m. Le Règne animal, Asteroid CityAugure & Kiss the Future bij! Op de #29thSFF brengt het programma “Omgaan met het verleden” authentieke verhalen naar voren over echte gebeurtenissen en personen die zich moedig verdiepen in de trauma’s van de recente geschiedenis. Via de True Stories Market wordt dialoog een brug naar persoonlijke getuigenissen, die inspiratie opwekken voor toekomstige filmprojecten. Het programma wordt ondersteund door de Friedrich-Ebert-Stiftung Foundation (FES). Master of Ceremony is dit jaar Lazar Dragojevic.

Le Regne Animal recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

Ons verdict: MoviePulpers, afsluiten doen we op het filmfestival van Sarajevo dit filmjaar met een Franse film die een diepe indruk heeft nagelaten bij onze Zuiderburen in Cannes. Dan heb ik het over Le Règne Animal door Thomas Cailley met Franse acteur Romain Duris in de hoofdrol uit Eiffel en Adèle Exarchopoulos die menig Belg nog wel zal kennen uit de Belgische film Le Fidèle met Matthias Schoenaerts.

Le regne animal kan in onze ogen het best worden omschreven als een alternatieve versie van A Quiet Place. OK, de spanning wordt misschien op een andere manier opgebouwd en het heeft op zich niets te maken met aliens, maar de cinematografie & locaties alsook de horrorelementen zijn iets of wat vergelijkbaar. Le regne animal houdt zich niet aan de traditionele (Amerikaanse) schrikmomenten en geeft er zijn eigen interpretatie aan. Een interpretatie die misschien wel het best kan omschreven worden als het gevoel een wild dier te ontmoeten in de natuur: Is het gevaarlijk of wil het mijn vriend zijn? Bovendien houdt le règne animal het ook reëeel met zijn meer dan behoorlijke special effects maar vooral de manier waarop Romain Duris & Paul Kircher vader & zoon vertolken: luchtig maar tegelijkertijd opstandig. Met een speelduur van meer dan 2 uur zou je zeggen dat Le règne animal iets te lang is, maar om eerlijk te zijn past het wel in het hele plaatje. Het Franse einde moet je er dan weer wat bij nemen. Tot slot kan je Le règne animal ook zien als a sign of our times met de dualiteit die steeds meer de voorgrond neemt. Wij zagen het vooral als een strijd tussen mens & dier, gezien we zo ver van de natuur verwijderd zijn dezerdagen.

Kortom, Le règne animal is de Europese versie van A Quiet Place en toch wel één van de betere Franse science fiction films. In het najaar van filmjaar 2023 in Belgische bioscopen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter