Asteroid City recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

Asteroid City recensie op Sarajevo Filmfestival 2024Asteroid City ***

Regie: Wes Anderson (Isle of Dogs, The Grand Budapest Hotel, French Dispatch)

Met Scarlett Johansson, Jason Schwartzman, Tom Hanks, Margot Robbie, Hong Chau, Sophia Lillis, Willem Dafoe, Adrien Brody, Maya Hawke, Edward Norton, Bryan Cranston, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Liev Schneider,…

Speeltijd: 105′

Ga kijken als je hield van andere werk van Wes Anderson zoals The French Dispatch & The Grand Budapest Hotel.

Het verhaal: De route van een Junior Stargazer/Space Cadet-conventie (georganiseerd om studenten en ouders uit het hele land samen te brengen voor fellowship en wetenschappelijke competitie) wordt op spectaculaire wijze verstoord door wereldveranderende evenementen.

Asteroid City recensie op Sarajevo Filmfestival 2023

De setting: Cinefielen, op zoek naar een hartelijk filmfestival in het midden van de zomer? Dan is Sarajevo Filmfestival al jaren de bestemming voor de vakantiegaande filmliefhebber! De inmiddels 29ste editie van het Balkan filmfestival is in het land meer dan alleen maar een filmfestival met het bruisende nachtleven & andere artistieke kunsten dat al snel het voortouw neemt, maar de sfeer in de stad die in de jaren ’90 ettelijke jaren onder vuur kwam te staan tijdens zijn onafhankelijkheidsstrijd, is om van te smullen. Over de jaren heeft de MoviePulp-redactie al kunnen genieten van films in openlucht zoals AmyIrrational Man & Quo Vadis Aida. En daar komt dit jaar o.m. Le Règne animal, Asteroid CityAugure & Kiss the Future bij! Op de #29thSFF brengt het programma “Omgaan met het verleden” authentieke verhalen naar voren over echte gebeurtenissen en personen die zich moedig verdiepen in de trauma’s van de recente geschiedenis. Via de True Stories Market wordt dialoog een brug naar persoonlijke getuigenissen, die inspiratie opwekken voor toekomstige filmprojecten. Het programma wordt ondersteund door de Friedrich-Ebert-Stiftung Foundation (FES). Master of Ceremony is dit jaar Lazar Dragojevic.

Wes Anderson GIF by Focus Features - Find & Share on GIPHY

Ons verdict: Texaans regisseur Wes Anderson kan op zijn bijna 55ste al op een ware community van liefhebbers rekenen wanneer zijn film verschijnt in bioscopen. Met 7 Oscar-nominaties op zak kan de Amerikaan tevens op heel wat bijval rekenen van filmcritici. Maar puur uit entertainment is zijn werk niet altijd uitnodigend genoeg voor de mainstream kijker. Dat bewees ook de screening op het Sarajevo Filmfestival 2023 waarbij menig boomer spontaan de zaal verliet. Hate him or love him, zo vatten wij graag zijn eerste science fiction film Asteroid City samen, zijn inmiddels 11de langspeelfilm.

Wes Anderson Jet Pack GIF by Focus Features - Find & Share on GIPHY

Het is weliswaar duidelijk dat de man meer & meer populair wordt doorheen de jaren en dat valt te verklaren. Zijn stop-motion-achtige manier om echte films te maken in 2D is uniek en het spreekt ook Generation Z aan. Zijn eclectisch production design & arty cinematografie zijn de ideale voedingsbodem voor GenZ’ers die verzot zijn op memes. Geef toe, is er een meer meme-waardigere filmmaker op dit moment in de tijd als Wes Anderson?

Wes Anderson GIF by Focus Features - Find & Share on GIPHY

OK, zover waren we al na The French Dispatch, maar hoe zit het met Asteroid City? Asteroid City is om te beginnen op en top Wes Anderson: de mise-en-scène met zijn kleurenpalet van rood, geel & blauw spreekt boekdelen en het barst van de metafictie waarbij een verhaal (in de vorm van een toneelstuk) in een verhaal wordt verteld. Asteroid City kan weer rekenen op een A-list aan castleden met Scarlett Johansson, Tom Hanks & Jason Schwartzman die quasi zonder script deze keer volledig tot improvisatie over mogen gaan (de scènes van You Can’t Wake Up If You Don’t Fall Asleep dienen als bewijs) en humoristische dialogen & filosofische plotpunten worden meermaals om je heen gesmeten. Asteroid City is in die zin toch wel heel anders binnen het repertoire van Anderson, gezien het in essentie maatschappijkritiek is: Voor de eerste keer uit Anderson kritiek op het alomtegenwoordigde science fiction genre dat het laatste decennium met franchises zoals Marvel, Star Wars, Alien, Stranger Things, etc. bioscopen & streamingdiensten in een wurggreep houdt. Minderwaardige literatuur tegenover de echte verhalen van de onafhankelijke film, gezien het genre eigenlijk om ‘niks’ gaat. Het verschijnen van buitenaardse wezens is inferieur tegenover thema’s zoals rouw, depressie, verlies van dierbaren, zelfmoord, onmogelijke liefde, mislukking, problematische familieverhoudingen & existentiële leegte zijn veel belangrijker voor hem en daarom de kern van Asteroid City. Asteroid City is daarom misschien wel de minst toegankelijke film van Wes Anderson voor een breed publiek ondanks het science fiction topic. Tot slot zijn de deuntjes van Alexandre Desplat iets minder aanstekelijk dan The French Dispatch.

Kortom, Asteroid City is ondanks zijn populair genre de meest filmkritische uit zijn repertoire. Oordeel zelf, gezien de film nu digitaal beschikbaar is in ons land.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter