L’ennemi recensie op Film Fest Gent 2020

L'ennemi recensie op Film Fest Gent 2020L’ennemi ***

Regie: Stephan Streker (Noces)

met Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot, Félix Maritaud, Zacharie Chasseriaud, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke, Jeroen Perceval,…

Speeltijd: 105′

Ga kijken als je hield van Lukas & Nuestras Madres.

Het verhaal: Een beroemde politicus wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw, die op een nacht dood werd aangetroffen in hun hotelkamer aan de Noordzee. Is hij schuldig of onschuldig? Niemand weet het. En hijzelf misschien ook niet.

Film Fest Gent 2020 banner

De setting: De 47ste editie van Film Fest Gent gaat ondanks de coronacrisis door! Elk jaar in oktober stelt het festival ruim 100 langspeelfilms en 50 kortfilms voor uit de gehele wereld. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna en Gustavo Santaolalla & Marco Beltrami. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Ondertussen groeide Gent uit tot een jaarlijks meeting point voor zowel gereputeerde als piepjonge muzikale talenten. Met deze focus verwierf het festival haar eigen unieke plaats tussen de vele duizenden filmfestivals in de wereld. Zo plaatste het vooraanstaande Amerikaanse filmblad Variety in september 2007 Film Fest Gent bij de 50 niet te missen festivals van de wereld. Film Fest Gent 2020 is gepland van 13 tot en met 24 oktober 2020 met als openingsfillm Druk van Deense cineast Thomas Vinterberg en de slotfilm Soul van Disney Pixar.

Jérémie Renier en Alma Jodorowsky in L'ennemi recensie op Film Fest Gent 2020

Ons verdict: Meer en meer van onze Vlaamse zwaargewichten zoeken hun internationale carrière op in het Zuiden, al dan niet bij onze Franstalige landgenoten of Franse Zuiderburen. Kevin Janssens heeft zo al succesvolle dingen gedaan, maar daar komen nu een heleboel namen bij met L’ennemi waarin Sam Louwyck (Cargo), Peter Van den Begin (Dode Hoek), Bruno Vanden Broecke (All of Us, Loft) & Jeroen Perceval (d’Ardennen, Dealer) een Franstalige gastrol vertolken.

Brusselse regisseur Stephan Streker is een gewezen journalist en dat zie je aan de opzet van L’ennemi waarin de makers de ware realiteit zoveel mogelijk willen tonen naast de gebeurtenissen & feiten van het incident. Net zoals bij Noces begint de man bij een Belgische krantenartikel en maakt er een ambigue verhaal van dat vanuit verschillende oogpunten bekeken kan worden en de kijker zelf zijn verhaal laat maken. Want het is enkel de dader die de echte gebeurtenissen kent en het slachtoffer in het hiernamaals.  Frans(talig)e cast Jérémie Renier & Alma Jodorowsky uit La Vie d’Adèle zijn de mooie etalage van L’ennemi met Oostende & Brussel dat de muren bezet als je L’ennemi zou zien als een winkel en dat geeft de film een internationale allure vergelijkbaar met wat Jean-Claude Van Damme wilde bereiken met Lukas. Enkel vonden wij L’ennemi niet zo entertainend als Lukas, de Vlaamse gastrollen (buiten Sam Louwyck dan) niet zo memorabel en vonden we ook niet dat het scenario de klasse had van het recente Duelles bvb. Desalniettemin mag het vakmanschap met de camera en een knipoog naar Brussels by Night er zijn en zijn we verheugd dat de Europese cinema ons toch bezig houden met films in de bioscoop ondanks de coronacrisis.

Kortom, L’ennemi is de nieuwe Franstalige film uit België die misschien niet hetzelfde niveau heeft als Duelles of Girl, maar er toch mag zijn in deze moeilijke tijden van corona. Deze week in première op het Film Fest Gent 2020!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter