Over Water S2 recensie in het Havenhuis van Antwerpen op Eén [eerste indruk]

Over Water recensie op VRT Nu Over Water S2 ***

Regie: Norman Bates / Bedenker: Tom Lenaerts & Paul Baeten Gronda

Met Tom Dewispelaere, Natali Broods, Stijn Van Opstal, Bruno Vanden BroeckeTom Van Dyck, Jeroen Perceval, Ruth Becquart, Evgenia Brendes, Violet Braeckman, Frank VercruyssenIkram Aoulad,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 45 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Cargo, Facades & ook het eerste seizoen van Over Water.

Het verhaal: De voormalige quizmeester voor de Vlaamse televisie John Beckers zit in zak en as: Hij vliegt in de gevangenis, scheidt van zijn vrouw en ziet zijn kinderen amper na de gebeurtenissen van Over Water S1. Maar er is wel licht aan het einde van de tunnel: zijn beste vriend Barry ontwaakt uit zijn coma na jaren en zijn geliefde Ella is aan zijn zijde. Kan hij zijn verslaving afwenden of maakt een nieuwe plaats?

De setting: De nieuwste architecturale parel van Antwerpen is het Havenhuis. In het Havenhuis komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen samen. Het onderste deel was vroeger een  brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen is er niet.Samen met een opvallende en hedendaagse bovenbouw in de vorm van een diamant – een  monumentaal ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects – vormt het gebouw het volledige Havenhuis. Zo is het een metafoor voor de haven van de 21ste eeuw: een haven met een rijk verleden, die klaar is voor de toekomst. Voor de lancering van Over Water S2 organiseerde productiehuis Panenka & Port of Antwerpen samen met cast & crew een exclusieve avond voor journalisten, influencers en andere genodigden.

Over Water S2 trailer met Tom Dewispelaere

Ons verdict: Als je al jaren een serie zoals De Bende van Jan de Lichte op de planken hebt liggen en je geeft ze dan aan Netflix Nederland, dan vraag je jezelf af waarom je als hippe commerciële zender geen concurrentie wil bieden tegenover een stoffige openbare omroep. Op het vlak van Vlaamse content heeft VRT dus al jaren een monopolie op kwalitatieve fictie en 2019 maakte dit nogmaals pijnlijk duidelijk aan DPG Media & SBS met het smaakvolle De Twaalf. De slag gaat opnieuw verder met het 2de seizoen van Over Water dat op 12 januari 2020 zijn debuut maakt.

Over Water seizoen 2 zingt weliswaar geen hoge toon met een matige editing & vooral de (Vlaamse) drama die al meteen hoogtij viert vanaf de eerste minuten. Verwacht je dus maar aan meer Zuiderse telenovela met Over Water S2 in plaats van Vlaamse suspense, jammer genoeg. De pilot zet daarentegen wel meteen zijn sterke troeven in de kijker: De mooiste haven van de wereld, een prachtige cinematografie met haarscherpe beelden en de heerlijke wisselwerking van kerncast Tom Dewispelaere, Natali Broods & Evgenia Brendes. Scenarist Tom Lenaerts laat regisseur Norman Bates hetzelfde tempo aanhouden als het eerste seizoen (thank God), maar één kritiek van het publiek wordt wel ingewilligd: Er wordt meer geslaagde humor toegevoegd aan Over Water door de hele cast. Dubbele dikke duim. De nieuwkomers in Over Water S2 zetten een twijfelachtige prestatie neer in de eerste 2 afleveringen door enerzijds het gebrek aan minuten (Bruno Vanden Broecke zie je bvb. amper in het begin), maar anderzijds ook herhaling van wat we al zagen in Vlaamse films (cfr. Stijn Opstal die zijn De Premier-kop opzet, Tom Van Dijck die even terug Vincent Dockx uit Matroesjka’s mag zijn en Jeroen Perceval die met zijn rol als Barry een kopie’tje moet voorstellen van Matthias Schoenaerts uit Rundskop). Je leest het dus al, gemengde gevoelens bij ons op de redactie!

Kortom, in Vlaanderen zijn we nieuw in het maken van nieuwe seizoenen en daar is Over Water S2 het slachtoffer van. Wij zaten op onze honger zitten en hopen dat de verdere afleveringen soelaas brengen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter